реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чернігівщина: ОВК № 206 провела перше засідання в останній день встановленого законом строку.

30 травня 2016 року Окружна виборча комісія № 206 (м. Чернігів) провела своє перше засідання. П'ятнадцять членів комісії склали присягу, троє з вісімнадцяти осіб не з’явилися. Неврегульованим залишається питання матеріально-технічного забезпечення роботи ОВК.

Як повідомляла ОПОРА, ЦВК прийняла рішення про утворення окружних виборчих комісій на своєму засіданні 27 травня. Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після прийняття рішення про її утворення. Таким чином, ОВК № 206 набула повноважень в останній день встановленого Законом строку.

Слід зауважити, що наразі статусу члена комісії набули 15 з 18 призначених осіб. За інформацією голови комісії Євгенія Артеменка (БПП «Солідарність»), Ольга Миненок (ВО «Свобода») не зможе виконувати обов’язки члена комісії у зв’язку з працевлаштуванням на державну службу, а Тетяна Артеменко (Інтернет партія України) через сімейні обставини також не братиме участі в роботі комісії. Причини відсутності Оксани Індюкової (політична партія «Сила людей») не озвучили.

Окрім складання присяги, до порядку денного було включено питання ознайомлення зі змістом календарного плану, затвердження графіку роботи комісії, матеріально-технічне забезпечення комісії та розподіл обов`язків членів комісії. Секретар ОВК Сергій Соломаха (Радикальна партія Олега Ляшка) довів до відома присутніх рекомендації ЦВК щодо порядку денного першого засідання та запропонував включити питання про визначення осіб з числа членів комісії, що працюватимуть на платній основі. Ця пропозиція не набрала достатню кількість голосів «за», тож питання перенесли на наступне засідання. Нагадаємо, що голова, заступник голови, секретар або інші члени ОВК (загальною кількістю не більше трьох осіб) можуть виконувати свої повноваження на платній основі за рішенням виборчої комісії (ч. 6 ст. 36 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»).

Під час розгляду питання про забезпечення роботи ОВК приміщенням та оргтехнікою, голова ОВК, Євгеній Артеменко повідомив, що Чернігівською РДА запропоновані приміщення для роботи комісії, проте, вони знаходяться в різних будівлях, що суперечить вимогам постанови №18 ЦВК від 26 січня 2012 року. Комісія прийняла рішення доручити голові ОВК невідкладно звернутися до голови Чернігівської РДА для забезпечення належних умов для роботи. Через невизначеність із наданням комісії приміщення, неврегульованим залишилося питання забезпечення комісії доступом до Інтернету, телефоном, іншими технічними засобами.

«Варто наголосити, що згідно зі статтею 51 Закону України «Про вибори народних депутатів України», органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, зокрема надавати необхідні приміщення відповідно до норм, встановлених Законом або відповідними рішеннями ЦВК. Недотримання вимог щодо розміщення приміщень комісії може ускладнити функціонування комісії та належне виконання нею своїх повноважень», - прокоментував Святослав Бабіля, координатор громадського спостереження у Чернігівській області.



Теги:Сергій Соломаха, проміжні вибори, округ 206, Євгеній Артеменко, ОВК


Читайте також



Коментарі (0)
avatar