реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чернігівщина заповідна

Ще з часу виникнення самої ідеї заповідання, яку висловив у 1895 р. В.Докучаєв, наукові кола та прогресивна громадськість вважали збереження заповідних еталонів кожної природно-історичної області святою справою, справою совісті і честі нації. Загалом, заповідну справу можна визначити, як теорію та практику збереження і відновлення ландшафтних комплексів, а також їх раціональне використання у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.
Бурхливий розвиток промисловості та сільськогосподарського виробництва, інтенсивне будівництво, розширення мережі шляхів, сполучення, осушення болотних масивів та річкових долин, розорення всіх придатних для сільськогосподарського обробітку земель, зменшення лісових площ – все це призводить до значних змін природних комплексів, впливає на екологічну рівновагу, видовий склад фауни та флори довкілля. Саме тому збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, розвиток природно-заповідної справи є одним з пріоритетів державної політики у сфері економічної та екологічної безпеки.
Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Указом Президента України від 18.08.2009 року №629/2009 «Про День працівника природно-заповідної справи», встановлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щорічно 7 липня.
На території Чернігівської області функціонують 6 установ природно-заповідного фонду: Ічнянський та Мезинський національні природні парки, регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський», Менський зоологічний парк, дендрологічні парки «Тростянець» та «Прилуцький», де працює більше 200 працівників, які щодня сприяють збереженню природних цінностей та культурної спадщини рідного краю, розповсюджують екологічні знання, тим самим, виховуючи почуття відповідальності кожної людини за свою діяльність перед нащадками.
Природно-заповідний фонд Чернігівщини є унікальним в Україні та нараховує 656 об’єктів загальною площею 253,2 тис. га, що становить 7,6 % від площі області.
Заповідна справа в області знаходиться в постійному розвитку. На сьогодні проводяться роботи по створенню в області двох нових національних природних парків, регіонального ландшафтного парку, ботанічних пам’яток природи, заказників. Постійно визначаються нові природні території цікаві для подальшого заповідання.
У цей святковий день дякуємо усім тим, хто самовіддано працює, зберігаючи чудові куточки рідного краю. Зичимо вам міцного здоров’я, родинного затишку, нових здобутків у роботі. Хай щастить!

Заступник начальника Держуправління
Т.Г. Дадашева



Теги:pfgjdslybr



Коментарі (0)
avatar