реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

"Чернігівгаз": Подорожчання автомобільного газу - закономірне.

Днями в ЗМІ почала розповсюджуватися інформація стосовно необґрунтованого завищення ціни на скраплений газ, який використовується в якості моторного пального на заправках ВАТ «Чернігівгаз».
Якщо пригадати, років п’ять тому, ВАТ «Чернігівгаз» дійсно займав монопольне становище з реалізації скрапленого газу для автомобілів. Насьогодні в Чернігівській області функціонують 63 АГЗС, з яких «Чернігівгазівських» - 17. Суб’єктів підприємницької діяльності з цього виду господарювання – близько 25. А частка реалізованого пального на заправках ВАТ «Чернігівгаз», не перевищує 35% від загального обсягу продажу газу на всіх АГЗС області. Тобто, статусу монополіста в цій сфері підприємство не має.

В господарській діяльності, пов'язаній з реалізацією скрапленого газу, ВАТ «Чернігівгаз» керується Законом України «Про ціни і ціноутворення». А саме, в ст.7 зазначено, що на всі види продукції товарів та послуг, які не підлягають державному регулюванню, встановлюються вільні ціни та тарифи. Скраплений газ, який використовується в якості моторного пального, відноситься до цієї категорії.

Згідно законодавства, скраплений газ для автомобільного транспорту газопостачальні підприємства України щомісяця закуповують на комерційних аукціонах. Саме від відпускної ціни постачальника залежить рівень роздрібної ціни для автомобілістів. Подорожчання цього виду моторного палива спостерігається по всій Україні після останніх лютневих торгів, на яких постачальники виставили значно вищу закупівельну ціну. Якщо відстежити цінову політику на АГЗС в інших областях, то маємо розбіжності від 3,70 грн. до 4,59 грн. за літр.

Насьогодні вартість скрапленого газу на заправних станціях ВАТ «Чернігівгаз», в залежності від місця розташування, коливається в межах 3.90 грн. /л – 4,50 грн./л.

Беручи до уваги розпорядження НКРЕ України видане ВАТ «Чернігівгаз» 30 серпня 2007 р. , яке передбачає обов’язковість провадження беззбиткової діяльності з реалізації скрапленого газу, підприємство має право встановлювати на пальне свою конкурентноздатну ціну.

В лютому ВАТ «Чернігівгаз» придбав на комерційному аукціоні зріджений газ за ціною вищою майже на 20% ніж в попередньому місяці. Проте на заправках облгазу роздрібна ціна піднялася лише на 13,6 %.

Прес-служба ВАТ «Чернігівгаз»




Теги:пальне, автозаправки, подорожчання газу, Чернігівгаз, скраплений газ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar