реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігів сьогодні починає платити за народження дітей

Програма підтримки народжуваності в місті Чернігові на 2017-2020 роки депутатами на сесії прийнята з розширенням кола отримувачів допомоги та збільшенням сум. Відповідно до рішення: у Чернігові додаткову матеріальну допомогу від міста будуть виплачувати при народженні кожної дитини. Якщо вона в родині перша - 5 тис. грн, друга - 10 тис. грн, третя і кожна наступна - 20 тис. грн. Про це повідомив сайт Чернігівської міської ради.

Рішення про виплату прийматиме спеціальна комісія. Цей момент досить гостро дискутувався в сесійній залі. Пропонувалося як зовсім відмовитися від такого "запобіжника", так і виплачувати всім, але у виключних випадках - не "на руки" батькам, а на депозит дитині. Але ці правки не набрали достатньо депутатських голосів.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, який був ініціатором цієї програми і вніс її на розгляд сесії, наголошував на тому, що зміст програми ще до сесії обговорювався з депутатами, в тому числі й на засіданні погоджувальної ради. Програма навмисне зроблена лаконічною, аби вона була максимально однозначна і зрозуміла. Депутати в ході цих обговорень висловлювали й підтримували думку про те, склад комісії і критерії, які вона буде враховувати, треба виписати окремо. Очевидно, що в такій комісії будуть і відповідальні особи соціальних служб, і представники від депутатського корпусу та громадськості.

Окрім того, Владислав Атрошенко сказав, що погоджується з усіма пропозиціями про необхідність не обмежуватися виплатою допомог, а діяти комплексно. Тобто підсилювати також і підтримку пологового будинку та медицини загалом, пропаганду здорового способу життя тощо.

- Але я вважаю, що буде більш ефективно, якщо це в нас буде передбачене окремими програмами або рядками в бюджеті, - сказав він. - Більше того: практика останніх багатьох десятиліть європейських країн, де соціально-економічне становище є набагато кращим, говорить про скорочення народжуваності навіть попри цей фактор. Тому треба розуміти, що і сталий економічний розвиток - не єдина передумова для того, щоби ми запобігли фізичному вимиранню української нації. Я переконаний, що тут ціла низка питань, де і духовність повинна бути, і виховання, і відповідальність за наше майбутнє.

«Далі буде йти життя, воно підкаже. Можливо, ми будемо вносити в цю програму коригування, якщо вони будуть потрібні» - додав міський голова.



Теги:Владислав Атрошенко, демографія, допомога при народженні, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar