реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Чернігів розташований на вулканах!

Чи загрожує землетрус Україні, зокрема Чернігівській області? Про це розповідає доктор геологічних наук Іван Рослий.
— У літературі я зустрічав інформацію про те, що с. Анисів Чернігівського району лежить на залишках вулкана, та й коропський дослідник Василь Куриленко видав книгу, в якій розповідає, що Десна тече по кратерах згаслих вулканів. Тож чи загрожують нам природні катаклізми, на кшталт японських?

— Дійсно, від Анисова і до Довжика Чернігівського району тягнеться вулканічна гряда давно погаслих вулканів. Проте активними вони були 400 млн років тому, тоді дійсно у нас відбувалися й землетруси, й вулканічні виверження. Сьогодні ж потужні землетруси на більшій частині України неможливі. Більша частина України знаходиться на Східноєвропейській платформі (Руській) — одній з найбільших, відносно стійких ділянок континентальної земної кори. Вона простягається від Скандинавських гір до Уралу і від Баренцeва до Чорного та Каспійського морів. Вона складається, якщо казати по-простому, з тої породи, що з’явилася найпершою, — товстого гранітного шару. Землетруси в Україні можуть відбуватися в районі південного берегу Криму та в районі Карпат. На кордоні Румунії та України, а саме в Карпатах, існує сейсмологічно активна «зона Вранча», де землетруси можуть доходити до семи балів. У ХХ столітті в зоні Вранча сталося 30 землетрусів з магнітудою 6,5 бала. Катастрофічні землетруси у 1940 та 1977 роках мали магнітуду 7. Південно-західна частина України потрапляє під безпосередній вплив зони Вранча.

— Чи можуть землетруси у Карпатах або в Криму загрожувати нам?

— Ні, ми можемо відчувати тільки їхній відгомін. Наприклад, 1977 року в Румунії стався потужний землетрус. Відчув його і я, жив тоді на розі вулиць Шевченка та Рокоссовського — трішки захитався дім, у декого попадав посуд, захиталася люстра. За шкалою Ріхтера його можна оцінити в 0,5 – 1 бал.

Олександр ЯСЕНЧУКПередплачуйте "Сіверщину" -- ця публікація розміщена в номері за 17 березня. І ще багато інших!




Теги:Анисів, вулкани, Карпати, Чернігів, Землетрус


Читайте також



Коментарі (0)
avatar