реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігів до опалювального сезону готовий, але є проблеми

На щотижневій нараді в Чернігівській міській раді керівники ТЕЦ та ” Облтеплокомуненерго” заявили, що їх підприємства технічно готові до опалювального сезону. « Чернігівська ТЕЦ готова до початку опалювального сезону. Залишаються питання з тарифами та нормативними документами, які потрібні для старту сезону» - зазначив на цій нараді в.о. генерального директора ТОВ ФІРМА “ТЕХНОВА” , яка орендує ТЕЦ, Дмитро Аркатов.

Діючі тарифи на послуги з теплопостачання збиткові, – в один голос заявляють керівники теплогенеруючих компаній. Їх встановлювали у 2019 році за середнім показником трьох попередніх років. За цей час їх основні складові, мінімальна зарплата, вартість газу та електроенергії зросли в рази.

«Опалювальний сезон по підприємству розпочнеться, на сьогоднішній день є резерв. Але як він завершиться? Цифри по підприємству вже показують, що збитки можуть бути від 300 мільйонів гривень за рахунок недоплати за газ у цьому сезоні з подальшим застосування до підприємства пені та штрафних санкцій», - повідомив керівник компанії «Облетплокомуненерго» Олексій Щербина.

«Тариф, який на сьогоднішній день є економічно обґрунтованим, має складати 2,5 тисячі за гігакалорію, у порівнянні з 1,7 тисяч, який застосовується зараз. Якщо газ буде дорожчати, це буде не менше 4 тисячі гривень за гігакалорію. Я 15 років працюю у цій галузі, але вперше ми зіткнулися з повним хаосом і таке враження, що не вийшло добити законом 1060, докінчимо іншим», - зазначив Олексій Щербина

В той же час, як зауважив міський голова Владислав Атрошенко, Бюджетний кодекс не передбачає юридичної можливості компенсувати збитки приватним компаніям з міського гаманця. Але й фізичної можливості це зробити Чернігів не має. Цих мільйонів у бюджеті не передбачено. І розуміння методики та джерел врегулювання касових розривів за місяць до опалювального сезону ніхто не має.

«Сьогодні генеруючі суб’єкти працюють в збиток, а це означає, що вони виручки фізично отримають менше, ніж вони винні заплатити НАК «Нафтогаз», - підсумував Владислав Атрошенко.

Варто додати й те, що мережі опалення закладалися в 1965- 1966 роках і вже двічі випрацювали свій ресурс. Під час гідравлічних випробувань працівники ТЕЦ виявили 18 поривів на магістральних мережах та 65 – на теплових. 74 відсотки мереж свій термін давно відпрацювали.

На ТЕЦ є запас вугілля на півтора місяці роботи. При цьому за результатами сезону на підприємстві очікують до 100 мільйонів гривень збитків тільки по тепловій енергії. Як повідомив заступник міського голови Віктор Геращенко, за попередніми розрахунками, саме стільки складе різниця між діючими тарифами на послуги та реальними витратами. В компанії ” Облтеплокомуненерго” фінансові перспективи значно гірші, – повідомив її новий керівник Олексій Щербина.



Теги:Опалювальний сезон, Чернігівська міська рада, Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомунерго


Читайте також



Коментарі (0)
avatar