реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігів: чи буде міський голова наступним цапом відбувайлом ?

Більш як двадцять років тому в часи однопартійності чи не кожний мешканець СРСР знав прізвище, ім’я і по-батькові генерального секретаря ЦК КПРС, УРСР – першого секретаря КПУ, області – першого секретаря обкома партії.

Саме вони в очах «савєтськіх» людей несли усю відповідальність за все що відбувалося в житті кожного з них. Нагадаю, що під час знаменитої чернігівської різдвяної «ковбасної» революції 1990 року саме проти тодішнього першого секретаря обкому КПУ Леоніда Палащенка і компартії був спрямований гнів протестувальників. А їх головною вимогою була відставка Л. Палащенка і усього складу бюро обкому
Чи змінилися настрої чернігівців за двадцять років незалежності України ? Хто зараз опиниться у ролі цапа відбувала в разі народного вибуху ?
Відповідь на це питання підказують результати опитування Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень проведеного у м. Чернігові протягом листопада-грудня 2011 року методом вибіркового анкетного опитування через інтерв’юерів (кількість опитаних респондентів – 1000, похибка дослідження – 3,2%).
Судіть самі.
У ході цього опитування визначався рівень довіри мешканців обласного центру Чернігівської області до трьох ключових представників органів влади Чернігівщини: голови Чернігівської обласної ради – Анатолія Мельника; голови обласної державної адміністрації – Володимира Хоменка; голови Чернігівської міської ради – Олександра Соколова.

«Повністю довіряю»: А. Мельнику відповіли 1,6% опитаних, В. Хоменку – 2,9%, О. Соколову – 15,4%.

«Скоріше довіряю»: А. Мельнику – 2,0%, В. Хоменку – 3,2%, О. Соколову – 8,1%.

«Частково довіряю, частково ні»: А. Мельнику – 4,0%, В. Хоменку – 8,7%, О. Соколову – 21,6%.

«Скоріше не довіряю»: А. Мельнику – 4,7%, В. Хоменку – 6,3%, О. Соколову – 10,6%.

«Зовсім не довіряю»: А. Мельнику – 18,3%, В. Хоменку – 20,8%, О. Соколову – 33,1%.

«Важко відповісти»: А. Мельник – 6,6%, В. Хоменко – 10,1%, О. Соколов – 7,6%.

«Не знаю такого»: А. Мельник – 62,8%, В. Хоменко – 48,0%, О. Соколов – 3,6%.

Отже, найбільш відомим для мешканців Чернігова виявився міський голова О. Соколов. Йому повністю довіряє найбільше (15,4%) та скоріше довіряє(8,1%) жителів обласного центру. Одночасно серед опитаних і найбільше тих хто зовсім йому не довіряє (33,1%) та скоріше не довіряє (10,6%).
Чому саме міський голова має найбільше прихильників і супротивників серед опитаних?
Мабуть не тільки тому, що майже десять років він керує містом ?
До речі, теперішній «губернатор», який представляє в області гаранта Конституції, найбільше з усіх своїх попередників на цій посаді – більше чотирьох років.

Виявляється, що найважливішими проблемними питаннями, що турбують опитаних в місті Чернігові є:

1. Проблеми житлово-комунальної системи – 48,6%;

2. Розмір зарплат та пенсій – 30,8%;

3. Вартість товарів та послуг – 21,5%;

4. Відсутність роботи – 14,1%;

5. Стан доріг – 10,3%.

Виявляється, що найбільше «дістали» жителів Чернігова проблеми житлово-комунальної системи. Саме ці проблеми, на їх думку, потребують першочергового вирішення.
Звісно, що персональну відповідальність за вирішення цих проблем для більшості опитаних несе чинний міський голова. При цьому дехто звісно вдячний йому за їх вирішення (можливо, для них особисто), але більшість опитаних чернігівців бачать саме в представнику місцевого самоврядування, який обирається шляхом прямого голосування, головного винуватця своїх негараздів.

Не важко спрогнозувати, що саме його, в разі загострення соціально-економічної ситуації в країні, протестувальники будуть першим відправляти у відставку.
А може так кимось і було задумано ?


Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar