реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Буде нам з тобою що згадати....

10 вересня 1945 року в Осло засуджено до страти Відкуна Квіслінга, норвезького політичного діяча, що в роки окупації Норвегії німецькою армією був прем'єр-міністром колабораціоністського уряду.

Був засновником і головою націоналістичної партії «Національна єдність» .

Ще під час військових дій Квіслінг вдався до державного перевороту: захопив місцеву радіостанцію у Осло і в ефірі проголосив себе прем'єр-міністром, скасував мобілізацію та наказав припинити чинити опір німецьким військам. Наступного дня, після поразки норвезької армії, німецька окупаційна влада вимагала від короля призначити Квіслінга головою уряду, але той навідріз відмовився. Рішення короля одноголосно підтримав і парламент, який просив короля не призначати Квіслінга та закликав народ до опору.

Непопулярність Квіслінга серед норвежців була такою сильною, що він мусив залишити владу і повернувся тільки тоді, коли призначений німцями райхскомісар Норвегії Тербовен своїм декретом ліквідував у країні монархію та призначив його міністром-президентом у 1942 р. 1 лютого 1942 р. за підтримки німецької адміністрації Квіслінг став міністром-президентом Норвегії.

У Норвегії та у більшості країн Європи слово «квіслінг» стало синонімом слів «зрадник», «колаборант».

Все, що було пов'язане з ім'ям Квіслінга піддалося загальному осуду: Орден Британської Імперії, який він отримав за дипломатичну службу на користь Великої Британії, був відкликаний, будинок, де мешкав Квіслінг у Осло, був перейменований і у ньому створили музей Голокосту та прав людини.

Дмитро СНЄГИРЬОВ



Теги:Друга світова, Квіслінг, Дмитро Снєгирьов, зрадники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar