реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Бронетанкові війська пана Козлєвіча

За останніх два дні до мене на сторінку завітали 156 польських ботів з погрозами фізичною розправою та всілякими карами після того, як польські бронетанкові війська начебто увійдуть до Львова.

Окрім них, на вогник підтягнулися служителі культу, римо-католики, з українською пропискою, які погрожували чомусь відлученням від чогось.

Це нагадало мені уривок з роману "Золоте теля" Ільфа та Петрова:
"Коли Остапа в конторі не було, під її вікнами кілька разів з'являлися Алоїзій Моршек і Кушаковський. Забачивши ксьондзів, Козлевич ховався у найдальший закуток установи. Ксьондзи відчиняли двері, зазирали в контору і тихо кликали:
— Пане Козлевич! Пане Козлевич! Чи чуєш глос ойца небесного? Опамєнтайсє, пан!
При цих словах ксьондз Кушаковський підіймав палець до неба, а ксьондз Алоїзій Моршек перебирав чотки. Тоді назустріч служителям культу виходив Балаганов і мовчки показував їм огнистий кулак. І ксьондзи відступали, похмуро позираючи на «Антилопу»."

Як правнуку греко-католицького священика в українському селі Лабова (поблизу Криниці), яке поляки спалили у 1944 році, а церкву захопили під костел, читати це особливо зворушливо.

Юрій МИХАЛЬЧИШИН



Теги:пан Козлєвіч, Ільф та Петров, Юрій Михальчишин, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Все може статися, адже Львів став українським лише 1939 року по пакту Молотова-Рібентропа, а в Польщі багато-хто хоче відновити східні кордони. До того ж наші історики спровокували сварку аж на урядовому рівні. І тепер важко назвати сусідів, з якими ми не посварилися.
avatar