реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Британські криміналісти отримали докази російських звірств у Чернігові

В Ексетерському університеті у Великій Британії українські релігієзнавці проконсультували провідних британських експертів з медичної криміналістики, які збирають та документують для Міжнародного кримінального суду в Гаазі свідчення та докази про злочини російських окупаційних військ в Україні.

Про це повідомив український науковець д-р Сергій Шумило на своїй фейсбук-сторінці.

Британські експерти з медичної криміналістики, які працюють з Міністерствами оборони і внутрішніх справ Великої Британії, наразі займаються навчанням українських поліцейських слідчих і криміналістів методам судової експертизи військових злочинів та ідентифікації жертв війни.

Під час зустрічі вони ознайомили українських релігієзнавців з формулюванням стратегії та відбором доказів на місцях. Особливу увагу було приділено дослідженням тортур і вбивств українських військовослужбовців російськими військами, за якими послідувало те, що виглядало як відносно формалізовані поховання за православним обрядом.

Другий аспект пов'язаний з пошкодженнями релігійних і культурних об'єктів під час війни і складними відносинами між Російською та іншими Православними Церквами в Україні.

З українського боку в обговоренні взяли участь наукові співробітники Ексетерського університету д-р Сергій Шумило та д-р Дарія Морозова. Також у зустрічі взяли участь професори кафедри релігії та теології Ексетерського університету Брендон Ґаллахер, Емма Луслі, а також Ната Букія-Петерс, яка працювала перекладачем у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі у справах щодо воєнних злочинів, зокрема над документуванням порушень прав людини в Південній Осетії.

У рамках обговорення українські експерти-релігієзнавці проконсультували та відповіли на запитання щодо специфіки релігійної ситуації в різних регіонах України, зокрема в умовах війни Росії проти України, особливостей похоронних ритуалів, особливостей ставлення українських релігійних спільнот до цієї війни, фактів колабораціонізму серед православного духовенства та багато іншого.

Також Сергій Шумило надав британським криміналістам фотографії та відео злочинів російських окупантів у його рідному Чернігові. Як він відзначив за результатами зустрічі, "те, що я побачив, британські експерти досить серйозно, відповідально і всебічно підходять до збирання, вивчення та документування для Міжнародного кримінального суду в Гаазі свідчень та доказів про злочини російських окупаційних військ в Україні. Їх цікавлять різні аспекти, зокрема й релігійні. І вони мають намір довести справу до кінця, щоб злочини російських окупаційних військ в Україні були засуджені в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Переконаний, саме так незабаром і буде. Російські злочинці неодмінно постануть перед судом в Гаазі".
РІСУ



Теги:Україна - Великобританія, Сергій Шумило, гаага, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar