реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Брехлива "Батьківщина": фінансують безробітні і малоімущі?

Спонсори дали «Батьківщині» 7,5 млн грн. Майже всі живуть на Київщині. Гроші перераховували часто в один день та однаковими сумами. Кошти нібито надавали безробітні, пенсіонери, медики, освітяни. «Батьківщину» фінансували навіть спостерігачі Царьова та Королевської.

Звичайні люди та дехто з депутатів твердять, що ані копійки «Батьківщині» не давали. Хто і як використав їхні документи — не знають. Але кажуть, що надавали їх представникам партії до виборів. «Батьківщині» загрожує призупинення держфінансування. З бюджету вони вже отримали майже 14 млн грн.

Громадський рух ЧЕСНО з'ясував: хто ж фінансує парламентську партію.

Батьківщина» отримала найвищий рівень «народної» підтримки. Якщо цій партії громадяни перерахували понад 7,5 мільйонів гривень, то «Самопоміч», яка посідає друге місце за рівнем пожертв, отримала лише 1,2 мільйони. Чи справді «Батьківщина» має аж таку всенародну підтримку, що люди вкладають у партію свої кревні?

Щедрість донорів «Батьківщини» викликала сумніви в ЧЕСНО. Ось це будинок у Василькові, де нібито проживає один зі спонсорів партії «Батьківщина», який лише у четвертому кварталі перерахував на партійний рахунок близько 4 тисяч гривень (на фото).

У рамках перевірки, ініційованої НАЗК, співробітники Нацагенства з'ясовували у «донорів» «Батьківщини» чи вони справді перераховували власні кошти на рахунок партії. Представники ЧЕСНО мали нагоду фіксувати цей процес. Більшість «вкладників» вперше дізнаються про те, що перераховували комусь кошти саме від працівників агентства. Люди здивовані і налякані тим, що їхні персональні дані використовують сторонні особи. Для перерахунку коштів на користь партії потрібні паспортні дані, ідентифікаційний номер, адреса проживання та номер телефону.

У звіті неодноразово вказано різні адреси для одних і тих самих жертводавців. Наприклад, ще один донор Микола Марченко у 2016 році 15 разів перераховував гроші «Батьківщині».

к місце проживання у нього п'ять разів вказано місто Макарів, вісім разів Вишгород, та двічі Обухів. Згодом, як вдалося з'ясувати, Макаренко є головою четвертої вуличної первинної організації «Соціалістичної партії України» у Макарові (дані за 2005—2006 роки).

Це не поодинокий випадок, коли використали дані людей, які не мають стосунку до
«Батьківщини». Олена Суслова з Боярки у 2015 році кандидувала до Київської обласної ради від партії «Наш край».

Коли їй зателефонував журналіст Громадського руху ЧЕСНО, Суслова повідомила, що про те, що від її імені «Батьківщині» перерахували гроші, вона вже знає. Вона намагалася з'ясувати ситуацію у керівництва місцевої партійної організації, зокрема в Анатолія Матейка та Валентини Коржової (обоє також є серед «партійних донорів»)

НАЗК з фінансовими звітами партій не жартує. Батьківщині, яка вже отримала з бюджету 14 мільйонів загрожує позбавлення від державного фінансування.

Роман Смик, керівник Департаменту з питань запобігання політичній корупції (НАЗК), ситуацію з внесками на користь “Батьківщини” коментує стримано:

НАЗК аналізує звіт “Батьківщини” за четвертий квартал. До партії є низка запитань.

Більше читайте тут: Рух ЧЕСНО






Теги:Батьківщина, фінансування партій, НАЗК, рух Чесно, Київська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar