реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Брати греко-католики, не ображайтеся!

Патріярх Філарет просить греко-католиків відмовитися від ідеї проведення Прощі та відправи Божественної літургії в Головному Національному Православному Соборі - Святій Софії Київській.

Греко-католики засмучені та ображаються на православних українців.

Маю такі думки із цього приводу, звернені до наших братів греко-католиків:

Не треба ображатися на прохання Патріярха Філарета.

Ми з вами - брати і спільники по Крові (Нації) і по Справах. Але такі речі - питання Правил і Законів Церкви. Ми ж не ображаємося на мусульман, що вони нам не раді у своїх мечетях? І до них з нашими Святими Дарами не ліземо, так?

Що робити, якщо у питаннях Віри нас наші колонізатори минулого розділили до такого ступеню, що ми, навіть, до спільної Чаші не можемо разом підійти? З московитами, бач, можемо, а з нашими братами - ні... Це прикро, але це Правило Церкви. Вірніше наших різних Церков.

Вирішення цього - і просте, і складне - треба забути свій "компроміс" з епископом Риму кінця ще 16 сторіччя і повернутися в лоно Православної Церкви.

Що зараз, після отримання ПЦУ автокефалії, може зупиняти наших братів греко-католиків від здійснення цього кроку? Предстоятель ПЦУ стоїть в одному колі з усіма іншими Предстоятелями християнських Церков Світу. Немає вже загрози підпадіння під чужоземне духовне панування. Немає підстав триматися у покорі чужоземному епископу, хай навіть це і сам епископ Риму.

Про Філіокве, я взагалі промовчу, бо, як показав досвід спілкування з пересічними вірянами греко-католиками, мало хто з них навіть знає, що воно таке, і чим воно від Православного віросповідання принципово відрізняється..

Час настав єднання українців у лоні Єдиної Церкви під омофором одного Українського Першого Епископа.

Єднаймося! І ласкаво просимо в Софію!

Сергій ШУМСЬКИЙ



Теги:уніати, Сергій Шумський, Святослав Шевчук, Софія Київська, патріарх Філарет


Читайте також



Коментарі (0)
avatar