реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Браконьєри ловляться вдосвіта!

Четверта ранку. Час найсолодших снів і… жадібних браконьєрів. Ми з інспекторами “Чернігівдержрибоохорони” Олексієм Туровцем та Віктором Бірюком налаштовані знайти тих, хто шукає легкої наживи в місцях нересту риби. На рахунку моїх супутників 45 складених протоколів щодо спійманих на гарячому рибалок лише за останні два тижні. Вони ще під враженням нічного рейду на Замглайські озера, де буквально кілька днів тому спіймали зловмисника з електровудкою.

РАДІЮТЬ, ЩО НЕ З РИБОЮ
– Здаля побачили, що серед суцільної темряви б’є догори промінь. А потім пішли по воді відблиски ліхтарика. Це перша ознака того, що застосовують електричне знаряддя, – розповідають інспектори, доки наша автівка мчить берегом Десни. – Такі методи не просто жорстокі, вони взагалі вбивчі для всього живого у водоймі. Та риба, що вижила, вважай, все одно втрачена: вона перестає харчуватися і втрачає здатність до розмноження – навіть мальки… Законодавство, до речі, щодо браконьєрства стало відчутно жорсткішим – у Ріпкинському і Коропському районах двох спійманих на електрополюванні посаджено за грати.

На Десні вздовж траси – рівна гладь: ніхто не ризикує діяти на видноті. Втім, браконьєри ловляться там, де й риба, -треба знати місця.
– Насамперед перевіряємо стоянки човнів, – говорять інспектори.
У селі Киїнка повертаємо, їдемо луками, потім лісовою петлястою дорогою. Зупиняємося.
– Зараз перевірю! – Олексій на хвильку зникає з поля зору, потім махає рукою: сюди!

Намет, надувний човен, гумові комбінезони, сліди від вогнища… Два чоловіки в камуфляжних костюмах навіть не намагаються відкрутитися: приїхали на вихідні відпочити, наловити риби. Тут же лежить і заборонене знаряддя лову – сіть. Протокол, дзвінок до адресного бюро, де підтверджують, що такі громадяни справді живуть за названою адресою. Сітка вилучається.

Знову лісова дорога, місцями підтоплена річкою. За десяток-другий метрів від стоянки автівка капітально загрузає. Чоловіки біжать виручати, підштовхують.
– Які покладливі браконьєри! – дивуюся.
– Радіють, що не з рибою попалися! Їм ця пригода обійдеться штрафом у межах 70 гривень – за те, що мали при собі незаконне знаряддя лову. От якби на гарячому спіймалися – розмова була б іншою. Хоча зазвичай у таких випадках починають давити на жалість, розповідати про важке життя, про те, що за сіть взялися вперше і востаннє – на весілля хотіли наловити…
– А є у вас “хронічні” знайомі, які попадаються не вперше?
– Вистачає, – сміються мої супутники. – Один такий затятий написав у пояснювальній записці: ловив, мовляв, і ловитиму…

СОБАКА – ДРУГ… ПОРУШНИКА
Їдемо придеснянськими луками. Попереду біля річкових хащ припарковано автомобіль – явно хтось рибалить. На дорогу вискакує кудлатий пес, а потім зникає між кущами.
– Ну все, тепер заховаються, – кажуть інспектори. – Брати з собою собаку, що повідомить про наближення чужих, – із браконьєрських хитрощів.

Берег і справді безлюдний. Спробуй усі ярки обшукай, де схоронився меткий чолов’яга. Оглянувши замкнутий автомобіль, Віктор з Олексієм прямують до своєї машини.
– А якби водій був на місці, ви мали б право зазирнути всередину?
– Ми могли б навіть конфіскувати авто як допоміжний засіб незаконної ловлі риби, але тільки в тому випадку, якщо є беззаперечні факти.
– І часто браконьєри граються з вами в піжмурки?
– Буває. Гірше, коли “їжаки” на дорозі ставлять, дерева звалюють, щоб проїзд перекрити, ями викопують, аби ми колесом туди втрапили… Ну, цього хитруна ми ще сьогодні відпрацюємо, зараз ніколи довго в засідці сидіти, бо лов саме у розпалі, інших прогавимо.

Проїжджаємо трохи вперед. Від прихиленого до дерева мотоцикла відходить чоловік, невдоволено відповідає на вітання.
– А риба де? – цікавимося.
– У річці! – сердиться.

Віктор ретельно оглядає берег. Олексій бере довгу палицю і через мить витягує з води ліску з грузилом і сімома гачками.
– Це ж не сітка, у чому тоді порушення? – запитую.
– Тут дозволено ловити лише на вудку з одним гачком.

Далі маршрут пролягає знову через луки – до села Шестовиця. Річка розлилася до самих городів.
– Закине дядько сіть, побачить інспектора і заховається у дворі. А наші повноваження закінчуються перед ворітьми, – коментують далі.

От і берег, серед річки – човен.
– Розділимося, я з цього боку заходжу, а ви – через село, – каже Олексій.
– А якщо компанія виявиться у кілька чоловік, а вас – тільки двоє. Не страшно? – це питання мене мучило всю дорогу. Інспектор знизує плечима:
– По-перше, ми озброєні. По-друге, фізично підготовлені. Чекайте сигналу.

За деякий час – сигнал, але невтішний: рибалки, певно, бувалі трапилися, бо не пристали до жодного з берегів, а швидко попливли вздовж Десни.
– Були б ми на своєму човні – нікуди б вони не ділися! – шкодують інспектори. – Нічого, ще не вечір.
Їдемо. Троє рибалок, один з яких десятирічний хлопчик, вудять правильно, однак у забороненому місці. Угледівши знайому автівку, швиденько збираються додому: все одно, мовляв лов поганий – погода змінилася.

Восьма ранку. Час промайнув, здається, миттєво. Вражень – хтозна-скільки. Хоча ніяких “кіношних” пристрастей на цей раз не випало, але кількох браконьєрів таки шугонули. Тим більше, що для Віктора Бірюка і Олексія Туровця це тільки початок робочого дня. Підвезли мене до Чернігова, а самі поїхали далі, зауваживши напівжартома, що у риби вихідних не буває.

ПРОБЛЕМА В ЦИФРАХ

Заборона на вилов риби та проведення будь-якої господарської діяльності у зв’язку з нерестом на водоймах почала діяти з початком квітня. За цей час Рибоохорона України викрила майже 26 тис. порушень правил рибальства. Причому кожне шосте кваліфікується, як грубе. Понад 8 тис. адмінсправ направлені до суду і майже півсотні надіслано до слідчих органів для порушення кримінальної справи. Окрім того, з порушників стягнуто понад 200 тис. грн штрафів. Та це, як зазначає голова Держкомрибгоспу Олег Довбиш, не межа: зараз на законодавчому рівні відпрацьовується ініціатива збільшення розміру штрафів. Окрім того, 87 т риби було незаконно виловлено ще в І кварталі і затримано 19 тис. заборонених знарядь лову, що на 50% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Євдокія ТЮТЮННИК, "Урядовий кур’єр"




Теги:Тютюнник, Штраф, Екологія, браконьєри, рибоохорона, інспектор, Десна, вилов риби


Читайте також



Коментарі (0)
avatar