реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Борткевич стає візитною карткою музичного Чернігова

Довгоочікуваний концерт Академічного симфонічного оркестру «Філармонія», присвячений творчості українського композитора Сергія Борткевича, відбувся 25 жовтня 2017 року у Чернігівському філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Цього дня виповнилося 65 років від дня смерті композитора. Але, як зауважив художній керівник та головний диригент симфонічного оркестру Микола Сукач, незважаючи на сумну дату публіка почує надзвичайно життєрадісні й мелодійні твори композитора, відчує, якими шляхетними почуттями вони наповнені.

Хронологічно Сергій Борткевич останній композитор-романтик. Себе він називав «міні Чайковським». Провівши більшу частину життя у вимушеній еміграції і сумуючи за Батьківщиною, він створив свій неповторний стиль і багато його творів є перлинами української класичної музики. Проте його творчість тривалий час була незаслужено забута, багато творів вважалися втраченими. І лише завдяки наполегливості ентузіастів, таких як Мелком Баллан (Велика Британія), Багван Тадані (Індія/Канада), Ваутер Калкман (Нідерланди), у скарбницю класичної музики повернулися твори Сергія Борткевича. В Україні, де за радянських часів ім’я композитора замовчувалося з політичних причин, справедливість щодо талановитого співвітчизника була відновлена завдяки ентузіазму й величезній праці Миколи Сукача та музикантів очолюваного ним оркестру. Твори Сергія Борткевича оркестр почав виконувати з 1999 року, і вже за три роки, як зауважив Микола Сукач, було представлено більшість його творчого спадку.

Нинішній концерт також був незвичайним. Публіка почула вперше "Безтурботну сюїту" для симфонічного оркестру, яка вважалася втраченою і була знайдена лише минулого року. Окрасою концерту стали і солісти.

Піаністка з Нью-Йорка Надєжда Влаєва приїхала до Чернігова в рамках великого світового турне, яке здійснює зараз. Вона також закохана у творчість Сергія Борткевича, і в березні місяці цього року саме у Чернігові на фестивалі «Сіверські музичні вечори» зіграла концерт з творів композитора. А цього вечора відома піаністка вперше виконала Концерт №2 для лівої руки з оркестром мі мінор. Твір сам по собі унікальний, з цікавою історією. Композитор написав його для австрійського піаніста Пауля Віттгенштейна, який втратив праву руку у першій світовій війні. Згодом для нього писали й інші композитори – Ріхард Штраус, Моріс Равель, Сергій Прокоф’єв. Але Борткевич був першим. У виконанні Надєжди Влаєвої неможливо було на слух почути, що грає вона лише однією рукою, настільки потужно звучала музика. І лише зір підтверджував – піаністка грає тільки однією лівою. Надзвичайні враження!

У виконанні Надєжди Влаєвої пролунали також "Фантастичні пʼєси для фортепіано". І далі сюрпризи тривали. Публіці пощастило побачити і почути новий дует – у складі Надєжди Влаєвої та чернігівської піаністки Ольги Шадріної. Вони зіграли "Народні мелодії та танці для фортепіано у чотири руки", продемонструвавши майстерну ансамблеву гру і спільне бачення задуму композитора.

Таким насиченим на приємні події став концерт до дня пам’яті чудового українського композитора Сергія Борткевича, ім’я якого й творча спадщина повернулися в Україну завдяки зусиллям і захопленню його світлою, шляхетною музикою керівника Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача та музикантів оркестру.

Наступний концерт оркестру «Філармонія» запланований на 21 листопада 2017 року. Чернігівців чекає зустріч з відомим швейцарським скрипалем Давідом Небелем, який зіграє з оркестром знамениті «Пори року» Антоніо Вівальді, та українськими музикантами – скрипалем Кирилом Бондарем та альтисткою Валентиною Бурган, які виступатимуть солістами у Концертній симфонії Моцарта.

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Теги:Сергій Борткевич, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar