реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Бюджет обслуговування боргу

Верховна Рада під покровом ночі ухвалила бюджет на 2019 рік. «Свобода» принципово не голосувала за цей проект. І ось чому.

Перше. У законопроектах, які розглядають в межах ухвалення Держбюджету на 2019 рік, не передбачили заходів щодо деолігархізації, демонополізації економіки та закриття так званих офшорних схем (включно з трансферним ціноутворенням). Саме ці заходи мають стати ключовими джерелами наповнення державного бюджету, на яких зараз повинен базуватися фінансовий план країни. Але влада вперто не хоче використовувати наявні в неї інструменти для прискорення зростання економіки та збільшення доходів бюджету. І нічого дивуватися. Яка деолігархізація, якщо олігархи при владі?!

Друге. Влада продовжує будувати в Україні поліцейсько-чиновницьку державу.

Зростання видатків для силових органів набагато перевищує зростання фінансування Збройних сил воюючої (!) України. Тільки Міністерство внутрішніх справ у 2019-му дофінансують на 1,5 млрд грн більше, ніж армію. Отак влада продовжує будувати в Україні поліцейсько-чиновницьку державу, захищаючи себе від свого основного ворога. А кого ця влада вважає основним ворогом? Очевидно, що нас, українців!

Третє. Це бюджет банкрутства.
Вже не перший рік поспіль величезну частку видатків державного бюджету становить обслуговування державного боргу (145,2 млрд грн). Ця кризова проблема вже давно мала б бути під пильним наглядом влади. Однак теперішня влада дуже вміло перетворює й цю ситуацію в інструмент збагачення олігархів.

Імітуючи проведення реформ, вони виклянчують черговий кредит в МВФ. Задля цього піднімають тарифи, підвищують віковий поріг для пенсійного забезпечення, нехтують соціальними стандартами, збільшують тиск на малий та середній бізнес. При цьому українцям забивають баки, мовляв, МВФ по-іншому кредиту не дасть, а як не дасть - то буде дефолт. Повна брехня! МВФ ніколи не вимагав підвищити ціну на газ. Цього ви не знайдете у жодному документі. МВФ вимагав збалансувати бюджет, встановивши однакові ринкові ціни для всіх типів споживачів (для промисловості та для населення). Встановлення однакових цін ніяк не означає підняття нижчої ціни до вищої, навпаки ж - можна вищу опустити до нижчої, або ж частоково трохи підняти одну й одночасно трохи опустити іншу. Так було б вигідно українцям. Але ж кого в теперішній владі турбує добробут українців?

У всякому разі процес накопичення державного боргу продовжується. У підсумку нам світить грецький сценарій, коли розмір боргу перевищив 135% ВВП країни.

Четверте. Парламент не врахував і навіть не розглянув жодну зі 107 поправок, які внесли депутати свободівці до першого читання.

У своїх правках «Свобода» пропонувала перерозподілити бюджетні видатки. Зокрема ми пропонували зменшити видатки бюджету на утримання чиновницького апарату та силовий апарат на загальну суму 28,3 млрд грн. Враховуючи значне збільшення фінансування «поліцейських» функцій держави впродовж останніх років доцільно було б зменшити запропоноване на 2019 рік фінансування МВС – на 11,3 млрд грн, Генпрокуратури – на 1,0 млрд грн.
Таким чином ми могли б вивільнити бюджетний ресурс і скерувати 10,6 млрд грн на підвищення соціальних стандартів в Україні. Сьогодні через нестачу державного фінансування ці стандарти далекі від економічних реалій та не забезпечують гідне життя для більшості українців. Це можна було змінити в бюджеті-2019. І від цього українська економіка тільки виграла б!

Суть у тім, що відновлення економіки забезпечується в тому числі й за рахунок підвищення рівня добробуту населення. Так, збільшивши рівень мінімального доходу українців, держава підвищила б їхню купівельну спроможність, а тим самим зменшила б ризик невиконання дохідної частини бюджету. Відповідну ініціативу свободівців влада, на жаль, проігнорувала.

Також ми пропонували збільшити фінансування освіти, медицини та інших соціально важливих напрямків, адже відомо, що у поданому Урядом проекті бюджету на 2019 рік на освіту не вистачає 14,6 млрд грн, а на медицину ще – 12,1 млрд грн.

Разом з тим, ми вимагали збільшити на 6,3 млрд грн забезпечення діяльності Збройних Сил України, які на 5-му році війни суттєво недофінансовані, потребують нового обладнання, військової техніки, обладнання баз, арсеналів та складів.

Врешті, ані ці, ані решту з понад сотні свободівських поправок влада не взяла до уваги.

Натомість ручні уряд та більшість у ВРУ поставили черговий рекорд цинізму - на виборчу кампанію підкинули грошенят з державного бюджету діючому Президенту. У 2019-му його Фонд отримає аж мільярд гривень «на підтримку освітніх та наукових програм». Виборча кампанія за ваші ж гроші. Як то кажуть, ми думали, що дно пробито, але знизу постукали... з пекла... Ой, від Президента.

Олег ТЯГНИБОК



Теги:Олег Тягнибок, олігархат, зовнішній борг, бюджет 2019


Читайте також



Коментарі (0)
avatar