реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Битва за квартиру

81-річна Катерина Тихонівна Соломаха помирала тяжко. Вдома у неї було неспокійно, але не лише через близький подих смерті. У неї не було паспорта і документів на квартиру, яку вона отримала за знесений батьківський будинок. Племінники впевнені, що документи забрав колишній її квартирант Володимир Симоненко, на якого кілька місяців тому Катерина Соломаха оформила заповіт. Натомість В. Симоненко каже, що документів він не привласнював.

Ця детективна історія реальна. Ціною питання є спадщина: 15 листопада Катерина Тихонівна померла, залишилась двокімнатна квартира в центрі Чернігова. Тепер на квартиру претендуватимуть найближчі родичі (племінники, бо дітей у неї не було) і Володимир Симоненко. Обидві сторони мають заповіти, але про все по черзі.

Пенсіонерка і квартирант

Кілька років тому пенсіонерка Катерина Соломаха взяла у квартиранти молодого хлопця Володимира Симоненка. Сам він із Корюківського району, працював у ДАІ, а потім — у підрозділі патрульно-постової служби.

За словами Сергія Соломахи, племінника Катерини Тихонівни, хлопця порадив один «добрий знайомий» жінки, якого вона називала Віталієм Павловичем, — його сина вона колись доглядала.

Сусіди кажуть, Катерина Тихонівна мала складний характер, але з Володимиром у неї склалися хороші стосунки. Через два з гаком роки Володимир одружився і винайняв квартиру в іншому місці, але продовжував навідуватися до колишньої хазяйки.

Катерина Соломаха мала непогане здоров’я, за своє життя дуже рідко зверталася до лікарів, та останніми роками різко почала худнути. Обстежуватися не поспішала, думала, що сама собі дасть раду. Навесні 2011-го вирішила, як і в минулі роки, зайнятися городом. Племінники кажуть, що відмовляли її, бо бачили, що це заняття дуже важке для жінки її віку. «Ми казали тітці, що на своїх городах вирощуємо достатньо картоплі, аби поділитися з нею, — вистачило б на весь рік. Але вона не погоджувалася», — каже Віра Соломаха.

27 серпня близько 7-ої години ранку Володимир відвіз стареньку копати картоплю. Приїхав і племінник Сергій, якого вона запросила напередодні. Невдовзі Катерина Тихонівна відчула себе зле. Її почало нудити, організм відмовився приймати їжу і воду. Але залишити город вона не погодилася, казала, що чекає на Володю з машиною. Той приїхав о 8-ій годині вечора.

Катерина Тихонівна перебувала у важкому стані два тижні, однак не погоджувалася на лікування. І лише після того, як Сергій потрапив до лікарні, племінницям Вірі й Тетяні вдалося покласти її до реанімації.

Через три дні, почуваючись краще, Катерина Тихонівна попросилася додому. Від подальших обстежень хвора відмовилась.
На той час, коли жінку клали в лікарню, у неї був паспорт при собі. Зник він дещо пізніше.

Версія перша: паспортом заволоділи незаконно

Катерині Тихонівні після лікарні стало краще. Та вже за півтора місяці почала слабнути. Під час одного з візитів до тітки племінники здогадалися, що в неї нема паспорта і документів на квартиру.

Розповідає Віра Соломаха: «Все почалося з того, що приходить сестра першого листопада — а у дверях квартири інший замок. Вона запитала у Володі: це він поміняв? Він сказав, що так. Тоді вона попросила у Володі ключі, він сказав: «У мене немає ключів». Ми тоді зрозуміли: щось не те відбувається. Я залишилася на ніч. Десь о другій годині ночі з’явився Володя, але я побоялася його впустити. Зранку В. Симоненко у міліцейській формі, разом зі своїм батьком, за підтримки співробітників міліції намагався потрапити у квартиру під приводом того, що Катерина Тихонівна хоче його бачити. Те ж саме — наступного ранку. І коли ми розмовляли з міліціонерами, тьотя покликала до себе Володю.

Він зайшов, а потім різко вибіг із квартири. Я запитую: «Тьотю Катю, чому він так різко вибіг?» «Хай він мені принесе паспорт», — відповідає. Я кажу: «Як, то у вас паспорта немає?»
Катерина Тихонівна не хотіла говорити про те, що ще влітку на Володимира оформила заповіт. Але правду вже було не втаїти. Стосовно паспорта родичі думають, що документ Володимир міг узяти, а коли жінка стала вимагати паспорт назад, не хотів його віддавати, щоб Катерина Соломаха не переписала заповіт на племінників.

Вікторія ГАВРИК

Продовження статті читайте в газеті "Сіверщина" за 2 лютого
.



Теги:Вікторія Гаврик, квартирне питання, Сергій Соломаха


Читайте також



Коментарі (0)
avatar