реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

БІЛОРУСЬ І УКРАЇНА — РАЗОМ!

День Незалежності Білорусі — 25 серпня, буквально на другий день після нашого головного національного свята. І нині білоруси також відзначали 20-річчя відновлення своєї державності.

Саме під час драматичного засідання Верховної Ради Білорусі 24-25 серпня 1991 року опозиції — представникам Білоруського Народного Фронту, яка нараховувала лише близько 10 відсотків депутатів, вдалося примусити прокомуністичну більшість Ради надати Декларації про державний суверенітет Білорусі, прийнятій за рік до цього, статус конституційного закону. Перемога відбулася завдяки мужності сотень тисяч білорусів, які на майданах країни вимагали незалежності.

Сьогодні у Білорусі цей ювілей, як і інші дати, пов’язані з національною історією, не відзначається. Бо з 1996 року тут встановився диктаторський режим, який зараз намагається увести закон про заборону зібрання на майдані “більше трьох білорусів”. Тому білоруські національно-демократичні сили відзначали цей ювілей самі, без участі державної влади, а навпаки — при її спротиві. Це відзначення стало виявом солідарності з Миколою Статкевичем, Дмитром Усом, Андрієм Санніковим, Олесем Біляцьким, Дмитром Дашкевичем, Микитою Лиховидом, Федором Мірзояновим та багатьма іншими білоруськими політв’язнями, а також з патріотами, які борються за незалежну і демократичну Білорусь.

Одну з таких ювілейних акцій білоруська опозиція провела в столиці України Києві, адже наші національно-демократичні сили прагнуть постійно надавати підтримку білоруській демократії. Мітинг було організовано біля пам’ятника Тарасові Шевченку, де напередодні відзначала ювілей нашої держави українська опозиція. Гості розгорнули біля підніжжя пам’ятника білоруський національний біло-червоно-білий прапор, заборонений в Білорусі. Організатором мітингу була опозиційна білоруська громадська організація “Рух Солідарності “Разом”, за сприяння народного депутата України від фракції НУ-НС Андрія Парубія.

Зібрання благословив єпископ незалежної від Москви і забороненої в Білорусі Білоруської автокефальної православної церкви Святослав (В`ячеслав Логін).

До речі, сам він з Чернігова, колишній активний просвітянин. Лейтмотивом мітингу стала тема проголошення та утвердження незалежності наших двох держав, а також боротьба патріотичних сил за демократію, права людини і в Білорусі, і в Україні, що нині стало особливо актуальним. І тут потрібна єдність демократів обох країн. Про це говорили на мітингу заступник голови політвиконкому партії “Наша Україна” Володимир Огризко, Володимир Шовкошитний (УНП), народний депутат України Олександр Чорноволенко ( НРУ), інші промовці.

Співав відомий білоруський бард, активний діяч опозиції Андрей Пляханав. А від України учасників акції вітав патріотичними піснями хор “Гомін” під керуванням Леопольда Ященка.

Ось що сказав голова організації “Рух Солідарності “Разом” В’ячеслав СІВЧИК:

— Для нас це велике свято. 20 років тому юридично білоруська нація отримала можливість керувати своєї землею через існування Білоруської держави. Ми, БНФ, боролися за незалежність, допомагали страйкомам на підприємствах, розповсюджували незалежну хроніку. 24 і 25 серпня вивели тисячі людей на центральну площу Мінська. Люди відбирали у комуністів будівлі партії. І Верховна Рада мусила проголосили нашу незалежність. Ніколи не забуду радість, яка охопила мене і всю площу. Нам здавалося, що подальший шлях буде простим і легким, бо ми виконали те, що, здавалося, в Білорусі ніколи не здійсниться, — мирно добилися державності.

Але почалося відродження імперії зла. І вже у 1994 році на перших президентських виборах був обраний Олександр Лукашенко, який з 1996 року ввів у країні диктатуру. І, на жаль, сьогодні у Мінську жодних святкових заходів нема.

Ми дуже вдячні гостинній українській нації, що у нас, білоруського національного руху, є можливість відзначити наше свято тут, у центрі Києва.
Ми святкуємо також День прийняття Декларації про державний суверенітет у 1990 році — 27липня , у нас до Лукашенка це було наше національне свято —

День незалежності.
Чому ми відзначаємо саме день відродження білоруської державності? 25 березня 1918 році була проголошена незалежна Білоруська Народна Республіки. Це у нас День БНР, День Волі. Навіть у найтяжчі часи в Білорусі День Волі святкували і будуть святкувати. І це для нас найбільше свято.

Між іншим, у нас з вами, українцями, є й одна спільна дата — 8 грудня. 20 років тому, у 1991 році, якраз у Білорусі, в Біловежжі, була юридично розпущена імперія зла — Радянський Союз.

Петро АНТОНЕНКО



Теги:БАПЦ, єпископ Святослав, білоруська опозиція, Україна -- Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar