реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Біле дерево Ґондору є в Києві

Біле дерево Ґондору в епічному романі Джона Р. Р. Толкіна «Володар перснів» – дерево, що росло на найвищому рівні Мінас-Тіріта і було символом королівської династії. Плоди дерева рідко визрівали, але життєві сили плоду могли довго спати і ніхто не міг передбачити мить їх пробудження.

В Україні також є подібне дерево – росте на найвищому рівні Михайлівської гори, у самому центрі дитинця Києва біля Михайлівського Золотоверхого монастиря (який в роки революції Гідності також став «Мінас-Тірітом» для багатьох українців). Принаймі особисто мені воно ззовні нагадує саме те Біле дерево. Коли у 2006 р. приїхав на навчання в Київ, ще тоді зауважив цю подібність.

Хоча вони схожі не лише ззовні, але й по змісту. У творі Толкіна є країна Рохан (царство людей), яка перемагає Мордор (осередок зла, царство орків). Перемагає ціною великих втрат, дуже важко і з останніх сил. Але перемагає…

Дерево на Михайлівській площі на фоні розбитої російської (читай - орківської) техніки і Біле дерево Ґондору на фоні поки що існуючого Мордору. Хід подій описаних в міфічному світі Середземноморʼя Толкіна також схожий з нашим сьогоденням: сили нерівні, здається що зло перемагає, але Світло і Правда на стороні Рохана (України) і прийде день, коли Мордор (росія) буде повалений.

Спостерігаючи історичний шлях нашої держави до Незалежності зауважуєш, що вона як те Біле дерево – життєві сили приспані, а пробудження непередбачуване. Але воно стається рано чи пізно, дає плоди і є вісником Перемоги людей над орками, України над Мордором, добра над злом.

Іван СИДОР



Теги:російсько - українська війна, Іван Сидор, Толкіен, Ґондор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar