реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

«Бій під Крутами в національній пам’яті»

20 грудня 2014 року в Чернігівській ОДА відбулася перша в Україні презентація нової книги про легендарний бій під Крутами, яку у грудні 2013 року накладом у 100 (сто) примірників видав Український інститут національної пам’яті.

Цей науковий збірник документів і матеріалів підготовлено на виконання постанови Верховної Ради України «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами» від 16 травня 2013 р. № 261, ініційованої фракцією ВО "Свобода".

Збірник документів і матеріалів «Бій під Крутами в національній пам’яті» відкриває ґрунтовна вступна стаття Валерія Солдатенка, директора Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондента НАН України та Олени Любовець, керівника колективу упорядників видання, завідувач відділу Інституту, доктор історичних наук «Бій під Крутами: історія, символ, пам’ять».

Вона складається з розділів:
- «Військово-політична ситуація в Україні наприкінці 1917 – на початку 1918 рр.»;
- «Створення Студентського куреня Січових Стрільців»;
- «Бій під Крутами: хід військових дій, чисельність військ, втрати»;
- «Перепоховання та вшанування полеглих бійців»;
- «Формування культу Героїв Крут в українській діаспорі»;
- «Міфи й стереотипи Крут та їх вплив на національну пам’ять»;
- «Вшанування пам’яті героїв бою під Крутами в незалежній Україні».

У першому розділі вміщено сучасні офіційні документи за 2003–2013 роки – розпорядження, укази, вітальні промови Президентів України з нагоди відзначення роковин бою під Крутами та вшанування подвигу Героїв Крут на державному рівні.
Представлено у збірнику список встановлених учасників бою під Крутами.

Окремим розділом подано сімдесят офіційних документів і матеріалів преси 1918 р., які відтворюють тогочасну атмосферу, відбивають реакцію політичного проводу УНР і суспільства на цю подію й свідчать, що урочисті заходи щодо перезаховання загиблих у бою фактично заклали підвалини формування культу Героїв Крут.

Найрозлогішим є розділ, який містить п’ятдесят два спогади та статті, які побачили світ у післяреволюційний період до сьогодення. Критерієм відбору стало відображення виникнення серед зарубіжних українців традиції вшанування пам’яті полеглих у бою під Крутами, перетворення їх у національних героїв і символ відданості та жертовності в боротьбі за ідеали свободи й незалежності України. Підібрані матеріали показують тяглість цієї традиції, засвідчуючи як на героїці Крут виховувалися кілька поколінь українців і як ця традиція відроджувалася в умовах незалежної України.

Представлені матеріали наводяться мовою оригіналу зі збереженням їх мовно-стилістичних особливостей і зазначеної дати виходу. Більшість з них уже публікувалася, однак частина вперше вводиться до наукового обігу.
У розділі фотодокументі представлені схема бою, світлини його учасників, документів, меморіальних заходів тощо.

Для фахівців і всіх, хто цікавиться історією легендарної події в контексті епохи, також підготовлено бібліографія видань, яка систематизована таким чином:

1) «Видання 1918 року»;
2) «Видання української діаспори»;
3) «Сучасні вітчизняні видання»;
4) «Художні твори».

Вважаючи на мізерний наклад книги, автори звернулися до керівництва ЧОДА розмістити на своєму офіційному веб-сайті електронну версію книги.


Шкода, що українська молодь мало знає про реальні факти і документи національно-визвольних змагань, зокрема ті, що призводили до поразок і створення міфів. Тому продовжуємо вперто повторювати ті ж самі помилки і сьогодні.

Сергій Соломаха


















Коментарі (1)
avatar
1
Чи правильно я розумію, що придбати паперовий варіант книги неможливо? 
Повідомте, будь-ласка, адресу електронного варіанту.
avatar