реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Бібліотечний мор на Чернігівщині. А як у людей?

Бібліотеки повністю закриті у багатьох громадах Чернігівщини - скажімо, у Понорницькій, Корюківській, Прилуцькій позалишалися тільки в центрах громад та ще деінде. У моїй Авдіївці бібліотека також закрита.

А як у європейських країнах? Фінляндія - холодна, як на наш погляд, країна, де треба думати про опалення, тепло, а не про книги. Проте в середньому кожен фінн двічі на місяць відвідує бібліотеку, більше 40 відсотків фіннів є реглярними читачами бібліотек. Кожну книгу в бібліотеці читають в середньому 2,5 рази на рік. У Фінляндії 300 бібліотек, у яких ще й 500 філіалів. Є ще й пересувні бібліотеки - для маленьких сіл (у Фінляндії історично характерною є хутірська система). Ви уявляєте, щоб пересувна бібліотека двічі на місяць приїздила, скажімо, у Козероги, Соснівку, Свірок чи Прокопівку?

В той же час фіни активно купують книги. Кожен третій фінн за останній місяць купував книгу. В основному це книги з історії, кулінарії, мемуари, детективи, дитяча література. Кожен рік у Фінляндії продається більше 20 мільйонів книг. А населення - 5,5 мільйона мешканців. Порахуйте по скільки виходить на кожного! Уявляєте якби в Україні продавалося 160 мільйонів книг!

Як ви думаєте - фіни живуть краще за українців чому? Ні, не через книги? А я думаю, що так, бо ті, що читають нормальні книги, і голосують нормально, а не "по пріколу"...

На фото: фінська пересувна бібліотека.
Хто хоче дізнатися більше - на сайт "Это Финляндия"

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:БІБЛІОТЕКИ, децентралізація, Фінляндія, Авдіївка, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar