реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Безхатьки – не вирок

Не сіяли, а він вродився…, -- так говорять про бур’ян. А я – про газети. Я не передплачувала оту купу газетного сміття, яку щотижня вигрібаю зі своєї поштової скриньки. Я б воліла бачити у ній тільки передплачені газети та журнали, але…

Спостерігаючи за літнім чоловіком, який, накульгуючи, тягає за собою візка з безкоштовними газетами і розкладає їх по скриньках, за немолодою жінкою, яка розносить інші газети, терплю. Я розумію: ці люди щось отримують за свою роботу і раді заробленій копійчині.

Як правило, я не зазираю у ті газети, бо вони нічого цікавого для мене не містять. Однак цього тижня рознесли «За Чернігів» і я, от халепа, взяла та й розкрила примірник. Поглянула ще й на тираж: 120 тисяч. А у номері мою увагу привернула обурлива стаття про заклад для безпритульних людей, який кілька місяців функціонує у Чернігові по вул.Мстиславський,33. Автор статті, який заховався під псевдонімом, обурливо пише, що, мовляв, 15 безпритульних «обікрали» порожній міський бюджет -- їм на рік виділено більше сотні тисяч гривень (хоча перед цим автор зазначає, що тут працюють 13 штатних працівників).

Подумалося: невже автор вважає усіх читачів Чернігова зовсім дурними? Напевне, так, бо не писав би подібне. Навіть на замовлення за великі гроші.

Невже він не знає, що, по-перше, штатним працівникам будь-якої установи потрібно платити (хоча б мінімальну!) заробітну плату? А, по-друге, задачка для п’ятикласника сучасної школи: перемножити на 12 місяців заробітну плату (хоча б у 1000 гривень) 13-ти штатних працівників і не забути до цього додати плату за опалення, оренду та інші комунальні послуги… Схоже, що для безхатьків не призначено нічого…

Треба дуже не любити своє місто, щоб писати такі матеріали. І хіба погано при існуючій у нас проблемі безробіття, що саме у цьому Центрі знайшлися робочі місця для 13-ти чернігівців?

Тож попри розтиражовані «отруйні стріли» на адресу притулку, Чернігівська міська влада вперто продовжує робити корисну справу. І днями навіть організувала прес-тур до Центру на Святомиколаївській, 33 та “круглий стіл” на тему: “Перспективи діяльності Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних”. У заході взяли участь представники влади, журналісти, члени громадських організацій, депутати міської ради.

260 тисяч гривень виділила на березневій сесії Чернігівська міськрада для утримання безпритульних міста. До речі, кошти виділено лише на сплату комунальних послуг та заробітну плату персоналу упродовж року.

Однак… фінансування притулку для безхатьків ще й не починалося, тому що відсутній бюджет на 2010 рік. Працівники притулку зарплати поки що не отримували, та до того ж, виникла й загроза відключення газопостачання цього закладу, бо є заборгованість...

Центр діє понад 4 місяці, тут побули за цей час приблизно 50 людей різного віку. У кожного за плечима – своя складна доля, якій не позаздриш… Цього тижня тут знайшли собі прихисток 15 осіб. Вони мають право на достойне життя, як і кожен з нас. Як вони скористаються отриманим шансом – упродовж півроку мати дах над головою, чисту постіль, їжу, потрапити на прийом до лікаря -- справа кожного з них.

А якщо у вас вдома залишилася зайва банка варення або є стара куртка, яку ви вже явно не вдягнете, віднесіть це на вулицю Мстиславську, 33. Ви почуєте стільки разів слово «дякую», скльки не чули вже давно у своєму житті. А ще – зазирніть в очі тим людям. Хоча б одному з них…

Інеса Фтомова, журналіст




Теги:притулок для безхатьків, Чернігівська міськрада, Інеса Фтомова, безхатьки, безпритульні


Читайте також



Коментарі (0)
avatar