реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Батурин: українці помолились у московській церкві

Сьогодні день пам'яти героїв Батурина. Козаків-оборонців та всіх обивателів столиці Гетьманщини.

13-го листопада 1708 року московські люди вчинили військовий злочин, що не має терміну давності - вбили не лише полонених, але й усе цивільне населення міста. Всього 5 тис осіб. (За даними англійської розвідки - до 7 тис осіб).

Вже 18 років поспіль цього дня Бахмацьке благочиння УПЦ Київського патріархату відправляє панахиду на місці злочину - у цитаделі Батуринської фортеці. У відновленому Воскресенському храмі.

Благословилося нині й на ще одну службу Божу - у стінах храму-усипальниці Гетьмана Кирила Розумовського. Вперше вірні Помісної Церкви відслужили там молебень за воїнів українських і всіх православних християн.

- З почином! - сказав після служби о. Roman Kryvko, капелан Збройних Сил України.

Кілька років влада зволікала з виконанням у Батурині Закону України про свободу совісті (стаття 17, п.3) - про почерговий доступ релігійних конфесій до культових споруд, що перебуають у власності держави.

13-го листопада, явочним порядком, справедливість відновлена. Попри спроби Московської патріархії узурпувати доступ до цієї святині - особливо цинічної у трагічному батуринському антуражі...

Вітаємо бахмацьких християн, що діяли в ім'я пам'яти загиблих батуринців та Божої правди.

Чекаємо на повернення доступу вірним УПЦ Київського патріархату і до інших святинь, які перебувають у власності держави. Передусім до храмів Києво-Печерської та Почаївської лавр. А також стародавнього, княжого Спасівського храму Чернигова - храму, зведеного ще тоді, коли про Москву не чули навіть фінські нойди.

Пом'янімо особливо сьогодні - коменданта оборони Батуринської цитаделі Дмитра Чечеля та короля української артилерії - Фридриха Кеніґсека.

Шевченко:
"Я була ще недолітком,
Як Батурин славний
Москва вночі запалила,
Чечеля убила,
І малого, і старого
В Сейму потопила.
Я меж трупами валялась
У самих палатах
Мазепиних... "

Амінь. І Богу нашому слава.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Чернігівська єпархія, УПЦ МП, російсько- українська війна, Батурин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar