реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Барельєф Антонія від Володимира Хоменка

7 січня в смт Любеч Ріпкинського району пройшла урочиста церемонія вручення барельєфу Антонія Печерського, виготовленого корпорацією “Європейська енергетична компанія”, історико-археологічному музейному комплексу “Древній Любеч”.

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова правління корпорації “Європейська енергетична компанія” Петро Мороз, керівництво Ріпкинського району, жителі смт Любеч.

Перед початком заходу відбулася Різдвяна служба у Преображенській церкві. Після цього біля приміщення музею історико-археологічного музейного комплексу “Древній Любеч” настоятель Преображенської церкви отець Іоан здійснив чин освячення барельєфу.

Любеч відомий, як місто в якому народився засновник чернецтва на Русі – святий Антоній. Тут збереглися залишки Антонієвого монастиря з печерою під ним.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав символічним те, що вручення барельєфу із зображенням Святого Антонія, який є символом духовності та уособленням православного подвижництва та культури, відбувається саме на свято Різдва Христового.

За його словами, відтворення Любеча, відродження його слави та величі – це повернення до першоджерел, до свого коріння, до історії.

На сьогодні проводиться низка заходів щодо його розбудови: виготовляється проектно-кошторисна документація відтворення княжого замку, проводиться реконструкція ближньої печери Преподобного Антонія та кам’яниці Павла Полуботка, ремонтні роботи музейного приміщення. Також проводяться археологічні дослідження на території музейного комплексу.

Володимир Хоменко наголосив, що відновлення Любеча – це обов’язок влади перед нашими славними предками і нащадками і висловив вдячність усім причетним до цієї справи.
Прес-служба облдержадміністрації




Теги:В.Хоменко, Чернігівська ОДА, Любеч, Антоній


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Хорошая новость!
avatar
2
А ще величний спадок, що має відношення до періоду Київської Держави зберігся у Новгороді-Сіверському. Нажаль тут все знаходиться у стані, від якого залишився крок до остаточної руйнації! Реставраційні роботи кінця 90-х- початку 2000-х зосередились лишень на комплексі Спасо-Преображенського монастиря, а так і поза увагою опинилися обєкти, які фактично дали Новгороду "путівку у життя" як давньоукраїнському місту. Маємо на увазі "Замкову гору", де на початку 80-х років найкращими археологами Союзу та України-Володимиром Коваленком, Олександром Григор'євим, Олександром Моцею, Євгеном Шинаковим за очільництва Андрія Васильовича Кузи було поведено наймаштабніші на ту пору розкопки , а так і доведено право міста на Десні називатися давньоруським з тисячолітньою історією!!!
Прикро, що у наступні десятиліття справа відродження пам'яток у Новгороді-Сіверському пішла по незрозумілому шляху."Замкова гора " за святкування міленіуму міста поступово перетворилася на захоращене місце випасу кіз,відкурковування пляшок з відповідною тонізуючою речовиною, знищено було на 6о% памятник Бояну(?)-герою літературного твору. Чомусь людям у високих київських та чернігівських кабінетах здалось за певної нагоди, що Новгород-Сіверський - то місто, доброю прикрасою якого стане лише відреставрований у стилі"коломенско - замоскворєчних"картинокСпасо-Преображенський монастир(!!!) Разом з тим, повністю викинули з активного відновлення у місті та поза ним найпотужніший на Чернігівщині пласт Козацької історії з памятками, які можуть стати справжньою Українською Меккою. Адже наразі це єдине місто Чернігівщини, окрім обласної столиці, яке за певної уваги до відродження з боку влади може предстати перед вимогливим екскурсантами, туристами, подорожуючими, істориками, літературознавцями як один із центрів Київської Русі, доби Козаччини та культурно-просвітницьких ідей 17-18 ст, як осередок потужнього друкарства др.пол 17 ст, місце навчання такої кількості знаних постатей України кінця 18- поч ХХ ст у Новгород-Сіверській чоловічій гімназії, чиїх імен вистачить для заповнення більшості довідникових видань Батьківщини.
Але сьогодні у Новгороді-Сіверському, в силу суто субєктивних причин не реалізується жодна програма відродження одного з небагатьох(3-4-х) міст з історією європейського ґатунку(1620 року Новгород -Сіверський першим з сьгоднішіх міст Чернігівщини отримав Маґдебургське право) нашого реґіону(!!!)
Виходить, що влада хопається за приорітети, які щойно і тимчасово постають перед очима. Бо ж, здається мені, що навіть легендарний Батурин вже теж наполовину забули. Щось нічого не чутно про подальшу активність після 2009 року так як і про продовження процесу перетворення козацької столиці у повноцінну історичну памятку, а разом і у найкрасивіше містечко, в тому числі з Богунським училищем(?!!)Де, цікаво дізнатися, сховалися ці плани?
Ось так і з Новгородом-Сіверським. Здається, що керівникам і області і районів треба давати ґрунтовні уроки на рівні добрих лекцій і семінарських занять з краєзнавства, історії України, археології. Для цього є все необхідне. І тоді "відновлення" літописних і козацьких центрів на теренах області відбуватиметься не за напрямком вітру політичної доцільності, а на основі чіткого і ґрунтовного розуміння історії реґіону у контексті ровитку подій в Україні з прадавніх часів і до сьогодення. Прийшов час взятися за роботу з натхненням справжніх націоналістів за відродження головних історичних центрів області. Надати цим програмам статус "національних"-Чернігів, Новгород-Сіверський, Любеч, Остер, Ніжин, Прилуки. І проводити роботу впродовж десяти(!!!) років.І не робити таке у відповідності до персоналій очільників області чи районів(!!!) Тому треба починати з широкого просвітництва побудованого на принциповій українській позиції. А поки виходить, що українська історія лежить у руїнах, натомість у Єлецьких лісах відроджується бутофорія "партизанського краю"(!??)А можливо б було запитати у спалених живцем корюківців стосовно цієї затії?! І як вже споруджувати, то звичайно що меморіал європейського зразка загиблій у пекельному вогні Корюківці саме за причини незграбних і відверто спровакованих, як це бувало часто за присутності партизан, керованих Москвою, дій того ж Федорова-представника "партійно-енкавеесного" центру Кремля?
Тому -навчаймося, виховуймося на своїй українській історії, а не за напрямками різних особистностних чи політичних течій. Слава Україні!
avatar