реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Бахмач - Крути: герої не забуті!

У рамках відзначення 100-річчя подій під Крутами 27 січня у Бахмачі на вокзалі відкрили пам"ятну дошку героям оборони Бахмача.

Саме бої за Бахмач - 25-26-27 січня 1918 року передували знаменитому бою під Крутами. І бої за Бахмач були масштабнішими, кровопролитнішими та стратегічнішими з військової точки зору. Саме Бахмач на 4 доби затримав основні групи московського агресора: північну - Берзіна, східну - Руднєва, південну - Муравйова.

Ви спитаєте, а як так сталося, що й досі ігнорується героїчна оборона Бахмацького залізничного вузла військами Армії УНР? Ну, зрозуміло, що під час «совєцької» окупації Москва викреслювала пам’ять про будь-які бої під час українських визвольних змагань. Але й тодішній уряд УНР наголошував лише на бою під Крутами, ігноруючи бої у Бахмачі. Чому?

А тому, що тодішній уряд УНР був соціалістичний і федералістський за суттю, і вважав війну з «братскім русскім рабочім» непорозумінням, аномалією, ексцесом. Пропаганда уряду УНР свідомо звузила війну січня 1918 року до одних лише Крут, а сам бій представила як свою власну заслугу.Порадник



Теги:крути, Бахмач, УНР


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Неправда, що герої не забуті. Ще й як забуті.
В землі під Крутами лежать забуті владою, людьми та піарщиками-псеввдопатріотами останки щонайменше 52 учасників того бою.
Трагедія під Бахмачем була ще масштабнішою, там в землі лежать забутих героїв ще більше.
Нема забутих героїв під Полтавою, яку 5 тисяч петлюрівських театральних синьожупанщиків-шароврщиків здали без бою і пустили Муравйова на Київ.
Шум про трагедію під Крутами підняли батьки загиблих студентів та гімназистів, батьки та журналісти публічно, в газетах звинуватили Грушевського та Петлюру в тому, що вони дітьми намагалися захиститися від балтійської матросні Муравйова та 300 червоних козаків Чумакова, зятя Коцюбинського. Під Бахмачем студентів та школярів не було.
avatar