реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Багатодітним будуть пільги. Для бізнесу

Державна податкова адміністрація України звертає увагу, що з 1 січня 2010 року у оподаткуванні доходів фізичних осіб відбудуться деякі зміни

У поточному році до Закону України від 22.05.03р. № 889 „Про податок з доходів фізичних осіб” внесено низку змін, які набирають чинності з 1 січня 2010 року та мають соціальну спрямованість і значно знижують податкове навантаження, а саме:

Зміни в наданні податкових соціальних пільг багатодітним платникам податку.

Верховною Радою України 19.05.2009р. прийнято Закон України № 1343-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей", який згідно з Прикінцевими положеннями набирає чинності з 01 січня 2010 року.

Цей Закон прийнято з метою посилення соціального захисту багатодітних сімей, поліпшення їх державної підтримки, створення більш сприятливих умов для виховання дітей у таких сім'ях. Згідно з цим Законом вносяться зміни до статей 6 та 9 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб".

Прокоментуємо, які ж зміни відбудуться в оподаткуванні доходів багатодітних платників у 2010 році.

По-перше, зміни стосуються оподаткування заробітної плати багатодітних працівників, зокрема порядку та розмірів надання їм податкової соціальної пільги.

Так, починаючи з заробітної плати, нарахованої за січень 2010 року, особи, які мають та виховують трьох чи більше дітей віком до 18 років матимуть право на податкову соціальну пільгу у розмірі 200% від розміру, що дорівнює 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у розрахунку на кожну таку дитину.

Особливо підкреслюємо, що право на таку пільгу з 2010 року матимуть тільки багатодітні батьки ( як мати, так і батько), які не тільки мають (за фактом народження), а і виховують неповнолітніх дітей.

При цьому за кожним з таких багатодітних платників податку продовжить зберігатися право на додатково одержання загальної податкової соціальної пільги (100%).

Також, як і у минулих роках, у одного з багатодітних батьків – платників податку розмір місячного доходу (заробітної плати), що даватиме право на одержання 200% податкової соціальної пільги буде дорівнювати сумі, місячного прожиткового мінімуму діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень, збільшеної кратно кількості виховуваних неповнолітніх дітей.

Враховуючи зазначені зміни у порядку і розмірі надання податкової соціальної пільги, платникам податку, які матимуть підстави для одержання цієї пільги, слід поновити свої заяви працедавцю щодо одержання податкової соціальної пільги, зазначивши, що вони претендують на податкову соціальну пільгу. Крім заяви слід надати документи, що підтверджують, що платник податку не тільки має, а і виховує своїх неповнолітніх дітей.

Також починаючи з 01 січня 2010 року до оподатковуваного доходу платника податку (батька чи матері), який виховує трьох і більше дітей, не буде включатися цільова благодійна допомога у будь-якій сумі (вартості), яка надаватиметься резидентами – юридичними або фізичними особами.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ






Коментарі (0)
avatar