реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

35 років тому ми знали...

35 років тому створено чернігівську крайову організацію Народного Руху України (ще тоді з приставкою - за перебудову).

Це відбулося всупереч планам КГБ і КПСС, адже вони думали злити енергію в ДДСП - "дємократічєскоє двіженіє содєйствія пєрєстройкє", яке й створювали їх агенти на чолі з однофамільцем дисидента, колишнім "стрєбком"... Проте наша рухівська змова спрацювала і зібрання ДДСП ми перетворили в установчу конференцію чернігівського Руху. Мусили скористатись чужим зібранням, бо для зборів Руху комуністична влада приміщення б не надала. Присутні тоді компартійні працівники Віктор Тканко та Олег Васюта не дадуть збрехать (був ще один - Євгєній Сьомін, але він чи не в Ізраїль виїхав...).

Це був перший Рух на Лівобережжі і п'ятий в Україні. І висунуті чернігівським Рухом вимоги та пропозиції були правильними та актуальними - скажімо, ідея про ліквідацію районного подділу в Чернігові спрацювала через двадцять чи що років, а скільки б можна було зекономити бюджетних коштів, якби зробили зразу!.
Проте ні для кого не було секретом, що головна ідея Руху була такою: геть диктатуру комуністів і хай живе незалежна Україна!

І якщо перше об'єднувало всіх у Русі - до членів "демократичної платформи в КПРС" включно, то ідея незалежності сприймалася далеко не всіма. Тривалий час у чернігівському Русі йшло змагання між "общєдємократами", орієнтованими на Єльцина і К (тобто - на Москву ), і націоналістами, яких об'єднували УГС та Товариство української мови імені Тараса Шевченка (згодом - "Просвіта"), і яку Москву бачили хіба тоді, як дуже кисло яблуко їли...

... Коли ми, просвітяни і рухівці, говорили, що з Росією доведеться воювати, вона так просто не вспокоїться - на нас дивились як на городських сумашедших. Якже - вєлікая культура! родствєнниє связі! общая історія! На жаль, ми виявилися кассандрами.

Тепер, коли ми кажемо про розпад Росії, як головну умову перемоги всесвітнього зла - роблять вигляд, що нас не чують. Але нічого - кров'ю і потом Україна переможе.
Ми це знали ще 35 років тому.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Чернігівський Рух, НРУ


Читайте також






Коментарі (0)
avatar