реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

20-річчя Незалежності України відбудеться без військових і урочистостей?!

15 липня 2011 року напередодні 21-ї річниці прийняття «Декларації про державний суверенітет України» Президент України Віктор Янукович підписав указ №752/2011, за яким, з метою скорочення видатків Державного бюджету України на організацію та проведення заходів з підготовки і відзначення 20-ї річниці Незалежності України, відмінив проведення 24 серпня 2011 року параду військ (у Києві, Керчі, Одесі, Севастополі, а також містах, де розташовані штаби оперативних командувань і видів Збройних сил України, в т.ч. в Чернігові), а також виготовлення пам'ятного ювілейного знака «20 років незалежності України».
Крім того, він доручив Кабінету Міністрів України «забезпечити спрямування в установленому порядку бюджетних коштів, що вивільняються у зв'язку із цим Указом, на фінансування заходів щодо посилення соціального захисту населення».
Військові паради в Києві на Хрещатику з нагоди Дня Незалежності України проводилися у 1998, 1999, 2001, 2008 та 2009 роках. У 2009 році в столиці проходив також святковий парад з нагоди 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
З 2001 по 2007 рік, як і торік, військові паради 24 серпня в Україні не проводилися.
Схожа ситуація з проведення військового параду була і у 2008 році.
Нагадаю, що 7 серпня 2008 р. прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко звернулася до Президента України Віктора Ющенко з проханням відмінити військовий парад до дня Незалежності України через повінь в Західній Україні.
Тоді її підтримав опозиціонер Анатолій Гриценко – чинний голова парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони, екс-міністр оборони України (04.02.05 – 18.12.07 рр.), який також вважав недоцільним проведення в Києві військового параду до Дня Незалежності. За його словами в Україні на той час «немає критичної маси нової техніки, яку потрібно показати, немає зовнішньої військової загрози, коли потрібно продемонструвати свої військові м'язи».
Нащо двічі екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук (11.07.1996 – 24.10.2001рр. та 24.09.04 – 03.02.05рр.) тоді відповів, що під час його перебування на посаді міністра оборони на проведення військових парадів держава витрачала максимум 3 мільйони гривень. Проте витрати навіть у розмірі 70 мільйонів (які плунувалося витратити проведення на параду у 2008 році) він вважає цілком виправданими. «Це мінімум, що можна зробити для приведення в належний стан техніки, яка не брала участь в парадах з 2005 року», — стверджував тоді ще опозиціонер регіонал О. Кузьмук.
Отже, відміна військового параду з нагоди 20-річчя Незалежності України МОЖЕ свідчити про критичну соціально-економічну ситуацію в державі, що потребує термінової економії коштів. Однак, це чомусь зовсім не стосується прокуратури, органів внутрішніх справ, адміністрації президента, Верховної Ради України, урядовців, яким у цьому році значно збільшено видатки з державного бюджету.
Постраждали лише військові, яким навіть не дозволяють два роки поспіль показати, що вони є в цій державі і потребують хоч якоїсь уваги.
Деякі експерти вважають, що цивільний головнокомандувач Збройних сил України панічно боїться військових і тому уникає їх зайвої концентрації не тільки в столиці, але й у великих містах України навіть на парадах.
Щодо моральної оцінки дій Президента по фактичній відміні урочистостей з відзначення 20-ї річниці з Дня незалежності України, то всім українським патріотам зайвий раз вказане на їх місце… в неукраїнській державі в якій "заправляють" популісти і олігархи.

Маємо те, що маємо!

Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar