реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Побачила світ книга «Боротьба за незалежність України у 1989-1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову

У підготовці видання взяли участь Український інститут національної пам’яті, Чернігівська облдержадміністрація та Чернігівський громадський оргкомітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову.
Книга видана за підтримки обласної організації Української народної партії.
Упорядники книги: представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко і секретар Чернігівського громадського оргкомітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення громадсько-політичної організації НРУ за перебудову, помічник-консультант народного депутата України Сергій Соломаха; доцент Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко є її відповідальним редактором.
Збірник відкривають вступне слово Голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка і Героя України, першого Голови Народного Руху за перебудову Івана Драча. Він складається з наукової передмови Т. П. Демченко, п’яти розділів та іменного покажчика.
У першому розділі «Документи» представлено 65 документів, які висвітлюють історію створення та боротьби Чернігівської крайової організації НРУ в 1989-1992 рр. проти тоталітарного режиму і за незалежність України. Вони зібрані з фондів Державного архіву Чернігівської області, архіву Чернігівської міської ради, архіву Чернігівської обласної організації Української народної партії та особистих архівів учасників тих подій.
У другому розділі «Фотодокументи» упорядники вмістили 26 фотокарток, які дають можливість наочно ознайомитися з подіями боротьби 1989 – 1992 рр. і відзначенням на Чернігівщині 20-річчя РУХу у липні 2009 р. Особливу цінність мають фото делегатів Установчого з’їзду НРУ 8-10 вересня 1989 р. від Чернігівщини, «ковбасної революції» у Чернігові у січні 1990 р., перше відзначення пам’яті про Гетьманську столицю – Батурин у 1990 р., встановлення першого пам’ятного знаку Івану Мазепі на Гончарівці у Батурині у липні 1991 р. тощо.
У третьому розділі «Спогади» представлено 27 спогадів учасників і свідків подій 1989-1992 рр. Більшість з них підготовлено авторами на прохання упорядників у першій половині 2009 р. Інші передруковані з попередніх публікацій.
У четвертому розділі «Дослідження та публіцистика» вміщено 8 наукових і публіцистичних статей, які висвітлюють період боротьби проти тоталітарного режиму і за незалежність України. Серед них треба відмітити особливу важливість розвідки ректора Ніжинського державного університету, доктора політичних наук, професора О. Д. Бойка «Феномен «провінційних революцій» у контексті суспільно-політичного протистояння доби перебудови (літо 1989 р. – лютий 1990 р.)», в якій події на Чернігівщині висвітлюються у всеукраїнському та всесоюзному контексті.
В останньому розділі вперше здійснено спробу скласти список борців того періоду під назвою «Із списку активних учасників боротьби з тоталітарним режимом і за незалежність України на Чернігівщині 1989-1992 роках». Упорядник Сергій Соломаха зібрав інформацію про 73 особи, але справедливо підкреслив у примітці, що список є далеко неповний.
Видана книга – перша системна спроба документального висвітлення діяльності НРУ на Чернігівщині у період боротьби за незалежність України у 1989 – 1992 рр. Вона призначена для науковців, краєзнавців, студентів й учнів, усіх, кого цікавить героїчна історія народження сучасної держави Україна.

Офіційний веб-сайт Українського інституту національної пам'яті






Коментарі (0)
avatar