реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Дитячий ендокринологічний санаторій "Тростянець" переведуть до Новгорода-Сіверського

Дитячий ендокринологічний санаторій "Тростянець" заплановано перевести до Новгорода-Сіверського і розмістити на базі будинку відпочинку комунального підприємства "Чайка". Відповідне рішення, після погодження з керівництвом Чернігівської області, прийняло управління охорони здоров’я облдержадміністрації і підтримала профільна комісія обласної ради.
Як повідомив начальник управління Володимир Ященко, перевести оздоровчий заклад в інше місце змушує ситуація, що виникла довкола бази санаторію "Тростянець" в Ічнянському районі, де щорічно, з квітня по вересень, лікувалося близько 600 дітей з хворобами ендокринної системи. Цього року санаторій не вдалося відкрити через відсутність необхідних дозволів від санепідстанції та державного пожежного нагляду. Незгоду санітарної служби викликала низька якість води в оздоровчому закладі і пов’язана з цим необхідність капітально відремонтувати зношену водогінну мережу. Вартість цього ремонту складає майже 122 тис. грн. у цінах 2008 року. Пожежники теж вимагають приведення у належний стан системи протипожежної безпеки, на що треба витратити щонайменше 280 тис. грн. Капітального ремонту потребує і каналізаційна насосна станція санаторію (50 тис. грн.).
Готуючи заклад до відкриття, управління охорони здоров’я відшукало б і витратило кошти на проведення необхідних ремонтів і заходів, якби не одна обставина: санаторій є власністю Національної академії наук України і управлінням лише орендується. Згідно з чинним законодавством, орендар не має права здійснювати капітальні ремонти в орендованих приміщень, а академія наук робити це не поспішає.
За словами Володимира Ященка, Чернігівська облдержадміністрація і управління охорони здоров’я неодноразово зверталися до НАНУ з клопотанням передати майно оздоровчого закладу в с. Тростянець на баланс обласної ради, але до сьогодні це питання не вирішене.
Зваживши на попередження про непродовження договору оренди тростянецької бази, а також на її стан, управління охорони здоров’я почало шукати шляхи розв’язання проблеми, що виникла. Перш за все, подбало про санаторне лікування хоча б частини тростянецького контингенту. Задля цього дещо збільшило навантаження на підпорядковані йому здравниці "Пролісок" і "Зелений гай", забезпечивши таким чином оздоровлення 50% дітей з ендокрикринними патологіями.
Наступним кроком управління став пошук підходящої для розміщення санаторію оздоровчої бази. Деякий час керівництвом розглядався варіант оренди сосницького санаторію ім. Щорса, але він відпав через довготривалість підготовчих робіт та й не надто велике бажання медиків знову орендувати чуже.
Переговори, проведені згодом у Новгороді-Сіверському, дали очікуваний результат: місцева влада погодилась винести на розгляд сесії районної ради питання передачі майнового комплексу КП "Чайка" для відкриття дитячого ендокринологічного санаторію. Умови передачі (в оренду на 49 років чи на баланс управління комунального майна облради) будуть визначені в ході погоджувальних процедур. Попередні ж домовленості вселяють надію на успішне доведення справи до кінця.
"Місту Новгороду-Сіверському відкриття здравниці дуже вигідне, – говорить Володимир Ященко. – Адже це – нові робочі місця, працевлаштування місцевих жителів, податки у місцевий бюджет, тоді як утримання санаторію здійснюватиметься за рахунок обласного бюджету. Нас же влаштовує і чудове місцерозташування, і стан оздоровчої бази, і те, що всі комунікаційні мережі там належать місту, обслуговуються комунальними службами і нам залишається тільки укласти з ними договори. Головне наше завдання – зробити в приміщеннях косметичний ремонт, вирішити, від якої котельні їх опалювати, довести до ладу сантехніку".
За словами начальника управління, оздоровчий заклад у Новгороді-Сіверському працюватиме цілорічно – таке побажання обласної державної адміністрації. Кошти на його функціонування плануватимуться в обласному бюджеті на наступний рік. Підготовка здравниці до відкриття здійснюватиметься за рахунок частини коштів, передбачених на функціонування "Тростянця" в цьогорічному сезоні. Інша частина піде на придбання ще 40 санаторних путівок для дітей з ендокринологічними проблемами – в санаторій «Остреч» на 21 день.
ДОВІДКА. За даними управління охорони здоров’я облдержадміністрації, за І півріччя 2009 р. санаторно-курортне лікування пройшло 2137 юних жителів області. З них 1038 оздоровились у санаторіях, підпорядкованих обласному управлінню охорони здоров’я, 1099 - у закладах МОЗ.
В підпорядкуванні УОЗ на сьогодні перебуває три санаторії: "Зелений гай" у м. Чернігові, "Пролісок" у с. Лісове Ніжинського району та орендований "Тростянець" в Ічнянському районі.

Прес-служба управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar