реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

"Чернігівторф". Агонія продовжується

Два місяці тому на нараді, проведеній заступником голови облдержадміністрації Наталією Білоус, розглядалися перспективи розвитку ДП „Чернігівторф” та проблеми, пов’язані з передачею відомчого житла Смолинського торфозаводу на баланс сільської ради. За підсумками наради Наталія Білоус підписала доручення, яким визначалися першочергові завдання для поліпшення становища на підприємстві. Чи виконане це доручення і як змінилася ситуація з того часу, з’ясовували учасники наради під головуванням Наталії Білоус 13 серпня.
Як зазначила заступник голови облдержадміністрації, така посилена увага до ДП «Чернігівторф» викликана численними проблемами, що існують на підприємстві: заборгованість із заробітної плати перевищує 455 тисяч гривень, борги по податках і зборах до цільових фондів – 6 мільйонів гривень, сума непокритих збитків за 5 місяців поточного року сягнула 700 тисяч гривень. Аналіз платоспроможності та ліквідності свідчить про дуже високу вірогідність банкрутства підприємства. Погіршились і виробничі показники: видобуто 16,5 тисяч тонн фрезерного палива проти 19,5 тисяч тонн за той же період минулого року, вироблено 4 тисячі тонн торфобрикету на паливо проти 5,3 тисяч тонн у 2008-му.
Проте керівництво «Чернігівторфу» налаштоване більш оптимістично. В.о. директора підприємства Сергій Вітренко поінформував, що попри зростання суми заборгованості, в кращий бік змінився відсоток виплаченого: підприємство забезпечило 77% виплати заробітної плати та 70% платежів до бюджету (відповідні минулорічні цифри трохи перевищували 40%). Тобто позитивні зрушення в ДП «Чернігівторф» намітилися.
Не пощастило торфовиробникам цього року з погодою – за весь сезон видалося тільки 10 днів, придатних для видобутку торфу. А звідси і зниження виробничих показників.
Та при більш детальному аналізі ситуації з’ясувалося, що не всі можливості для поліпшення роботи підприємства використано. Передовсім, зауважила Наталія Білоус, недостатньою є поінформованість споживачів про вигідне співвідношення ціни та ефективності такого палива як торфобрикет, маркетингова служба підприємства має активніше пропагувати його продукцію не лише в області, а й за її межами. Не сподіваючись лише на місцеві бюджети, варто пропонувати продукцію населенню. Тим більше, що пільги й субсидії на тверде паливо зараз надаються готівкою. «Час дефіцитів вже минув. Тому не покупець повинен йти до вас, а ви до нього», - підкреслила заступник голови облдержадміністрації.
На заваді передачі житла від Смолинського торфозаводу на баланс сільської ради стоять не лише об’єктивні причини (відсутність вільних коштів, терміни підготовки відповідної документації тощо), а й певна інертність керівництва заводу, яке не приділило належної уваги проблемі, сподіваючись, що вона вирішиться сама по собі. Тому, зазначалося на нараді, слід не чекати розвитку подій, а активно на нього впливати.
Обласна державна адміністрація, запевнила Наталія Білоус, і надалі триматиме ситуацію в ДП «Чернігівторф» під суворим контролем, адже від неї залежить не лише доля двох торфозаводів області та людей, які там працюють, а й виконання програми енергозбереження та забезпечення області альтернативними видами палива.

Управління у справах преси та
інформації облдержадміністрації





Коментарі (0)
avatar