реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Вироби з Мейсенського фарфору та старовинні предмети залишилися в Україні

Бойові нагороди, вироби з Мейсенського фарфору та предмети релігійного культу передали чернігівські митники до Фастівського краєзнавчого музею.

Виконуюча обов’язки головного хранителя фондів Тетяна Глобай та заступник директора з технічних питань Фастівського краєзнавчого музею Володимир Плюта приїхали до Чернігівської митниці за історико-культурними цінностями, що були затримані митниками та прикордонниками при спробах незаконного переміщення через кордон у Чернігівській області.

Згідно рішення Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей до фондів Фастівського музею передані: дерев’яний напрестольний хрест у металевій оправі (19 століття), „Святое Евангелие от Матфея, Марка, Луки и Иоанна” (Москва, 1911 рік) та книга з аналогічною назвою 1889 року з дарчим написом датованим 1901 роком і печаткою Томського жіночого Іоанно-Предтеченського монастиря, чотири вироби (тарілки та салатник) з Мейсенського фарфору, що, за висновком експертів, визнані зразками розписного посуду, який вироблявся у німецькому місті Мейсені за формами середини 18 століття. До Фастова відправилась і порцелянова балерина – зразок німецької фарфорової пластики початку 20 століття. Серед бойових нагород та ювілейних медалей, переданих митниками, два Ордени Слави ІІІ ступеню, Орден „Червоної Зірки” та медалі різних ступенів.

Отримуючи ці раритети, Тетяна Глобай зазначила, що музей вже не вперше має змогу поповнити та розширити свої фонди за рахунок речей, переданих українськими митниками.

Світлана Стрижак, керівник прес-служби Чернігівської митниці









Коментарі (0)
avatar