реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

«НІЖИН – НАНСІ – ПАРИЖ»

ЮВІЛЕЙНИЙ ТУР «Світича»

«Світичу» п'ятнадцять років. Це багато чи мало? Якщо порівнювати із багатовіковою історією держави – це крапля в морі, якщо вести рахунок з часу здобуття Україною Незалежності – чимало. Дійсно, «Молодіжний хор «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя зробив перший крок на мистецькій ниві у 1993 році років тому, коли викладачі – диригенти Людмила Шумська та Людмила Костенко вирішили зорганізувати молодь – справжніх фанатів хорового співу в єдиний художній організм. Сьогодні «Світич» – це потужна творча майстерня, що є візитною карткою університету, презентантом колективної студентської творчості Ніжинської вищої школи, авангардом молодіжного хорового руху Сіверського регіону. У мистецькому доробку хору «Світич» численні перемоги на престижних Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах та фестивалях, участь у важливих державних акціях, урядових концертах. Наш хор був «мистецьким емісаром» України в Італії, Німеччині, Угорщині, Польщі, Сербії, Туреччині, але своїми найвагомішими здобутками колектив вважає перемогу на Третьому Національному хоровому конкурсі ім. М.Леонтовича та на Першій Всесвітній хоровій Олімпіаді в Австрії, де «Світич» виборов Золоту медаль. Керівники хору – Людмила Шумська та Людмила Костенко удостоєні високих відзнак – почесних грамот Президента України «За сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток і зміцнення Української держави». державних звань заслужених діячів мистецтв України, наукових звань доцентів,

У квітні хор «Світич» зібрав шанувальників музичного мистецтва на ювілейний концерт «Світич запалює серця» з нагоди свого п’ятнадцятиріччя та 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя. Із привітаннями хору виступили ректор НДУ імені М.Гоголя – доктор політичних наук, професор О.Д.Бойко; секретар Ніжинської міської ради, кандидат історичних наук, доцент О.Баранков; голова управління культури Л.Шаган; декан факультету культури і мистецтв, кандидат педагогічних наук, доцент Л.Гусейнова, ст. викладач З.Хоменко та хор «Канцона»; Ніжинський дует баяністів – заслужені артисти України, доценти М.Шумський та В.Дорохін; старші викладачі А.Хоменко, В.Курсон та В.Коробка від кафедри вокально-хорової майстерності; заслужений працівник культури України С.Голуб від Ніжинського міського відділення Всеукраїнської музичної спілки та хору «Сяйво»; М.Сукретний від Ніжинського училища культури і мистецтв; Ольга та Іван Синиці та ансамбль «Народна криниця».

Великий концерт хорової музики, який представив колектив – ювіляр, був побудований як зріз сучасних жанрів хорової музики та мав за мету подарувати слухачам найцікавіші твори, що складають золотий репертуарний фонд хору «Світич». Поряд із популярними «Цвіт папороті», «За нашим стодолом», «Ой, ви, донці», «Порізала пальчик», «Лев спить уночі» прозвучали прем’єри – «Засвічу свічу» Г.Гаврилець, фрагмент з Урочистої Літургії Л.Дичко, хоровий концерт М.Вербицького «Ангел вопіяше», італійська тарантела Л.Денца «Фунікулі, фунікула». Висока культура виконання, благородство звучання було продемонстроване хором при сценічному втіленні творів із солістками А.Хоменко та В.Коробкою (це «Норма» В.Бєлліні, «Кармен» Ж.Бізе, «Казки Гофмана» Ж.Оффенбаха, «Набукко» Дж.Верді), оскільки диригенти хору вважають високоестетичні зразки світової оперної класики найкращою вокальною школою для молодіжного хору.

На ювілейний захід до Ніжинського будинку культури прибули високі гості з Києва, щоб теплими словами привітати колектив – це екс Прем’єр-міністр України доктор технічних наук, професор В.Пустовойтенко, ректор НМАУ ім. П.І.Чайковського народний артист України, доктор мистецтвознавства, професор В.Рожок; член правління Академії мистецтв України народний артист України, академік, професор О.Тимошенко; директор Національної академічної хорової капели «Думка» заслужений діяч мистецтв України М.Трофимов. Від Національної Спілки композиторів України прийшла телеграма, яка стала кульмінаційним поздоровленням хору. Народна артистка України, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка композитор Леся Дичко відзначила: «Світич» є окрасою не тільки Ніжина але й всієї України. Йому притаманна чистота інтонацій, гармонійність ансамблю, серйозна робота над драматургією твору. Обоє художніх керівників та диригентів хору – заслужені діячі мистецтв України Людмила Шумська та Людмила Костенко – є справжніми музикантами, майстрами своєї справи».

Цей ювілейний рік став для хору «Світич» дійсно святковим – він отримав офіційне запрошення до Франції на XV Міжнародний хоровий фестиваль «NANSY VOIX DU MONDE», який кожні два роки наприкінці травня проходить у місті Нансі, бувшій столиці Лотарінгії. Фестивалю передував конкурсний відбірний тур хорів з усього світу. Професійне журі у складі експертів міжнародного класу на протязі трьох місяців проводило моніторинг виконавського рівня претендентів на підставі відеоконцерту, аудіо записів, вивчення історії колективів та відгуків преси. Серед учасників фестивалю були 18 хорів гостей з Аргентини, Болгарії, Естонії, Італії, Ізраїлю, Казахстану, Лівану, Монголії, Росії, Румунії, Сербії, Угорщини, України, Філіппін, Японії, та, безперечно, із самої Франції – також 18 хорів. Усього у цьогорічному фестивалі узяли участь півтори тисячі співаків.

Як завжди, колектив «Молодіжного хору «Світич» високо тримав професійну та естетичну планку – за п’ять днів фестивалю було відпрацьовано вісім концертів, проведено декілька творчих зустрічей із французькими хорами. Усюди звучала українська музика – це й наші запальні народні пісні, і твори сучасних композиторів – Л.Дичко, Є.Станковича, Г.Гаврилець. Цікавою сторінкою хорового репертуару стала музика європейських класиків, у виконанні якої з хором узяла участь солістка – ст. викладач Алла Хоменко: Хабанера з опери Ж.Бізе «Кармен» у її виконанні з хором була справжнім хітом усіх концертів та супроводжувалася бурхливими оваціями. Чималий успіх мала концертмейстер хору – Галина Брюзгіна та молода солістка, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів Яна Могильна.

Оргкомітет фестивалю визнав «Світич» кращим хором фестивалю – тому він був удостоєний честі завершати великий заключний концерт. Також наш колектив отримав «Почесний диплом» та спеціальний приз – символ Фестивалю «NANSY VOIX DU MONDE», який, до речі, у цьому році відмітив тридцяту річницю існування.

А закінчилася ця гастрольна подорож святковим подарунком – дводенною екскурсією до Парижу. Лувр, парк Тюїльрі, Єлисейські поля, Ейфелева вежа, Собор Нотр-Дам де Парі, центр Шарля Помпіду, Монмартр та інші визначні пам’ятки столиці Франції – це незабутній фейерверк вражень, емоцій, що залишаться зі студентами – учасниками хору «Світич» на все життя.

Старший викладач кафедри музичної педагогіки та хореографії,
музикознавець Олена Кавунник






Коментарі (0)
avatar