реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

«Говорили — балакали, сіли і заплакали» —погляд із Парафіївки щодо Всеукраїнської наради

23 травня у приміщенні Міжнародного виставкового центру столиці України відбулась Всеукраїнська нарада з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів за участю сільських, селищних голів.
У нараді, ініційованої Главою Українського Уряду Ю. Тимошенко, взяли участь урядовці, народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади, голови обласних рад, представники Асоціації міст України та громад, Української асоціації місцевих та регіональних влад, Фонду сприяння місцевому самоврядуванню.

— Такий загальнонаціональний форум за участю Уряду, — наголосила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи нараду, — безпрецедентна подія, бо у тій залі зібралася максимальна кількість сільських і селищних рад — понад 10 тисяч, і це зібрання обіцяє стати надзвичайно результативним: зібрані пропозиції селян, підготовлені проекти нормативно-правових актів, спрямовані на розв’язання реальних проблем українського села, а це не чергові порожні декларації.
Після свого вступного слова Юлія Тимошенко запросила до виступу голову Чернігівської обласної ради, представника облрад у Кабінеті Міністрів Наталію Романову, яка зачитала привітання Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, членом якого вона є.

Потім виступила Юлія Тимошенко, яка зупинилась на проблематиці сільської сфери. Зокрема, висвітлені питання соціально-економічного розвитку сільських територій, визначені шляхи їх вирішення через схвалення нормативно-правових актів, узгоджені подальші дії Уряду та органів місцевого самоврядування щодо подолання наслідків впливу світової кризи на розвиток сільських територій та створення умов для їх економічного зростання.
За її словами, нарада є початком спільної роботи з вирішення проблем села:
— З сьогоднішнього дня ця спільна робота повинна стати рушійною силою і для парламенту, і для Уряду, щоб наводити порядок в сільській місцевості.

Необхідна потужна організація селян

Прем’єр-міністр України Юлії Тимошенко запропонувала десятитисячному зібранню створити Асоціацію сільських та селищних рад задля захисту інтересів селян. «Хіба це нормально, — коли йде перевірка за перевіркою, здійснюється шалений контроль за діяльністю сільських та селищних рад, — заявила Тимошенко. — Створили силу-силенну контролюючих інстанцій, які дестабілізують роботу влади на селі… Не там, де треба, шукають корупцію!»
Пропозицію Глави Уряду одноголосно підтримали понад десять тисяч учасників наради.
Після голосування у залі за створення Асоціації Юлія Тимошенко відзначила, що для прийняття остаточного рішення голови сільських і селищних рад повинні затвердити його на засіданнях сесій своїх рад та висунути керівні органи. За її словами, такі процедури необхідно провести на рівні областей, а також зареєструвати офіси Асоціації в кожному селі і селищі. За словами Юлії Тимошенко, після проходження відповідних процедур буде проведено з’їзд Асоціації та обрано керівництво.
Вона зазначила, що створення Асоціації регламентується чинним законодавством. При цьому керівник Кабінету Міністрів пообіцяла всебічну підтримку Уряду при проходженні всіх процедур створення Асоціації сільських та селищних рад.
За словами Юлії Тимошенко, створення Асоціації сільських та селищних рад дозволить представникам громад об’єднатися у велику, потужну організацію та сприятиме налагодженню співпраці з центральною владою:
— Сільська громада є найвпливовішою в Україні, оскільки за нею стоїть половина людей в Україні і 90% адміністративних територій. Але чому ви не можете нікуди пробитися і ніде не можете знайти правди? Проблема в тому, що ви за 18 років незалежності необ’єднані в потужну, дієву асоціацію, яка би в повній мірі виражала ваші інтереси і впливала на владу. Така організація селян дасть можливість вам захистити себе від неправомірних дій чиновників, різних непотрібних контролюючих органів.

Сільські представники в Уряді

Присутні у залі одноголосно проголосували за пропозицію Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка ініціювала створення Ради сільських та селищних голів при Кабінеті Міністрів.
Юлія Тимошенко вбачає у створенні такої Ради ефективно впливати на проблеми села, оперативно вирішувати різні питання сільської інфраструктури. — Це дозволить порушити проблемні питання сільських та селищних рад на рівні Уряду з метою відпрацювання та прийняття необхідних нормативних актів з урахуванням інтересів сільських та селищних громад, а не чиновників, — акцентувала увагу Прем’єр-міністр.
Юлія Тимошенко відзначила, що така Рада поки що діятиме тимчасово, до проведення з’їзду сільських та селищних голів, на якому буде обрано її склад та керівництво. Тимчасовим головою Ради вона запропонувала призначити Липиньського сільського голову Волинської області Богдана Гусака, який працює на посаді 25 років.

Парафіївський селищний голова впевнена
в ефективності селянського Форуму

Валентині Карпенко, селищному голові Парафіївки з Ічнянського району Чернігівської області аплодували присутні у залі частенько за її актуальні пропозиції. Наприклад, вона запропонувала стовідсотковий збір на різні податки, які зараз є і відправляються до обласного та державного бюджетів, залишати на місцях — для розвитку села і селищ.
— Ми, жителі села, так втомилися від політичних баталій, і хочемо, аби швидше була консолідація між вищими гілками влади, — висловила свою думку Валентина Карпенко. — Тільки при згуртованості можуть бути плідні результати… Щоб не було так: «Говорили — балакали, сіли і заплакали».
Повідала урядовцям селищний голова і про болючі проблеми на селі. Пожежна машина справна — одна на район. А в самій Ічні «вибухова» військова частина зі снарядами. Про охорону громадського поряду на селі годі й говорити. Один міліціонер — на кілька населених пунктів. Бо платня у них — мізерна, ніхто не хоче працювати дільничним інспектором. А якщо вкрали курей чи іншу живність у пенсіонерки, то ніхто злодіїв не шукає, а треба, — переконана селищний голова з Ічнянщини, — щоб кримінальну справу порушували і за одну вкрадену птицю. Необхідно, — на її думку, — скасувати встановлену норму у 907 гривень щодо порушення кримінальної справи…
— Оце зараз чекаю комісію з екології і наперед впевнена, що оштрафують, і знаю — чому,— сказала Валентина Карпенко. — Бо за територією села знаходиться куча сміття, і штраф припишуть нам, а якщо використовувати ту землю на розсуд сільської ради, то не можна, бо розпоряджається нею тільки районна адміністрація…
А що вже вести мову про ефективність керівництва на селі, коли, за словами пані Валентини, навіть велосипеда й того немає у селищного голови. «А в багатьох селах навіть не можна і додзвонитися за межі району, бо «вісімка» відключена, — додає В.Карпенко. — І виходить так, що Бог високо, а цар — далеко».

Парафіївський селищний голова зачитала текст звернення до голови Верховної Ради Володимира Литвина та народних депутатів України, яке шляхом відкритого голосування підтримали усі учасники Всеукраїнської наради.
Це звернення викликано необхідністю прискорення в прийнятті ключових законопроектів, спрямованих на розв’язання невідкладних проблем соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів.
Особливо важливими та пріоритетними учасники наради вважають ті закони, які необхідні для проектування та ухвалення такого Закону про Держбюджет на 2010 рік, який би підвів належну фінансову базу під місцеве самоврядування. «Щоб у нас була не лише відповідальність, але й гроші, тобто можливість вирішувати проблеми людей», — йдеться у зверненні.
Серед документів, що вже знаходяться на розгляді Верховної Ради, учасники відзначили законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», «Про податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки», «Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних та міських голів)».
— Ми звертаємося до вас, шановні народні обранці, і з проханням, і навіть вимогою — терміново довести до логічного кінця розгляд тих законопроектів, робота над якими вже йде, а також в першочерговому порядку ухвалити ті законопроекти, які подасть вам Кабінет Міністрів за результатами сьогоднішньої наради, - зазначається в ухваленому зверненні учасниками Форуму.
Представники села звернулися до Президента
Учасники Всеукраїнської наради з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів також ухвалили звернення до Президента України Віктора Ющенка.
У зверненні представники села попросили Президента України «підтримати антикризову діяльність Уряду та Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка мужньо та самовіддано, без належної підтримки інших гілок влади протистоїть тим викликам, які кидають Україні давно не бачені потрясіння у світовій економіці».
Голови сільських та селищних рад вимагають від групи пропрезидентських народних депутатів підтримати всі законопроекти, які вніс чи внесе Кабінет Міністрів на вимогу учасників наради. Також учасники наради наполягають на підписанні Президентом цих законів і не оскарженні в Конституційному Суді тих рішень, які Кабінет Міністрів ухвалить під час Всеукраїнської наради.
— Сільське та все місцеве самоврядування вже давно чекає на ці рішення, — йдеться й зверненні до Президента. — Без перебільшення, якщо дивитися на них в цілому, то вони призведуть до революційних, глибоко позитивних та давно очікуваних змін. Фінансове зміцнення місцевого самоврядування дійсно наблизить державу до людей, і Президент, який цьому посприяє, вже через це заслужить доброї згадки в підручниках історії.

Уряд стає ближче до села

Наприкінці Всеукраїнської наради відбулося спеціальне відрите засідання Уряду, який за внесеними пропозиціями, рішеннями ухвалив пакет із 20 нормативних актів (15 законопроектів, 3 постанови і 2 розпорядження), спрямованих на розвиток сільських населених пунктів.
Зокрема, Уряд затвердив проект змін до Бюджетного Кодексу, який передбачає формування місцевих бюджетів на 2010 рік за якісно новим принципом з урахуванням інтересів сіл, селищ і малих міст.
Уряд також схвалив низку законопроектів, які врегульовують земельні відносини, удосконалюють механізм плати за землю, систему податків і зборів в Україні, визначають особливості застосування спрощеної системи оподаткування, унормовують питання вивезення побутових відходів, а також удосконалює процедуру патентування деяких видів підприємницької діяльності.
Також на засіданні створено Раду сільських і селищних голів при Кабінеті Міністрів, яка порушуватиме проблемні питання сільських населених пунктів на рівні Уряду з метою відпрацювання та прийняття необхідних нормативних актів з урахуванням інтересів сільських та селищних громад.
Крім того, Кабінет Міністрів ухвалив Постанову щодо посилення взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань прийняття та підготовки нормативно-правових актів, а також затвердив план заходів із розв’язання проблемних питань розвитку сіл і селищ.

— Сьогодні прийняті ключові рішення, які покращують життя сільських територій, а, зокрема, вони формують нову якість формування бюджету і земельних відносин, — зазначила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час відкритого засідання Уряду.
Прем’єр-міністр відзначила, що всі пропозиції, які внесені учасниками наради, будуть ще додатково узагальнені, опрацьовані, належним чином оформлені та винесені на розгляд Уряду.

У рамках наради проведені тематичні засідання (по окремих секціях) за такими напрямами:
- бюджетні та соціальні питання;
- земельні відносини, питання комунальної власності, майнові відносини;
- інженерна та соціальна інфраструктура на селі;
- охорона громадського порядку та пожежна охорона на селі;
- формування дієздатних сільських територіальних громад: територіальна основа і правові відносини.

На Всеукраїнській нараді від «Сіверщини»
перебував Сергій КОРДИК










$IMAGE12$
$IMAGE12$












Коментарі (0)
avatar