реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

«ЧеЗаРа» знов «у відключці»

Минулого тижня, о 20 березня 2009 року о десятій ранку ВАТ «ЧеЗаРа» вкотре відключили газопостачання. Причина — велика заборгованість і відсутність лімітів на подачу блакитного палива.
До останнього моменту підприємство отримувало газовий ресурс. Але, незважаючи на численні попередження щодо безлімітного і несанкціонованого відбору природного газу, керівництво компанії не зробило жодних кроків, аби якось зарадити цьому становищу. Під час численних перемовин між газовиками, заводчанами та чиновниками, керівники «ЧеЗаРи» пообіцяли-таки виправити ситуацію. На жаль, за два місяці ані погашення боргу, ані спроби переведення котельної на альтернативні види палива, чи то мазут, чи то вугілля, — не відбулося. Відтак, газовики, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 1687 від 08 грудня 2006 р. «Про порядок відключення об’єктів від системи газопостачання», попередили керівництво ВАТ «ЧеЗаРа» про відповідальність за наслідки, пов’язані з відключенням підприємства. Але це зауваження на заводі проігнорували. Звідси висновок: комусь вигідно незаконно відбирати газ. Ще й без будь-яких розрахунків.
Нагадаємо, 10 лютого 2009 року у ДК «Газ України» надали доручення ВАТ «Чернігівгаз» припинити газопостачання «ЧеЗаРи». Привід той самий: великі борги за спожитий природний газ. Відтак, через шість днів газовики від’єднали завод від блакитного палива. Проте ненадовго. Адже в «Чернігівгазі» розуміли, що надворі стояла зима. І що котельня «ЧеЗаРи» опалює декілька житлових багатоповерхівок по вул. Кільцевій, 20, а також низку приміщень соціальної інфраструктури: поліклініку Чернігівської міської лікарні № 3 по вул.Одинцова, 22, військову частину та ПТУ по вул.Кільцевій, 20. Тому, під час зустрічі між представниками міської влади, підприємств «ЧеЗаРи» та «Чернігівгазу» домовились відновити газопостачання того ж дня.
З того часу підприємство надалі продовжувало відбір ресурсу без виділених лімітів. Що цікаво, ВАТ «ЧеЗаРа» має договір з ДК «Газ України» на поставку газу лише для промислових потреб. А от договору на постачання природного газу для виробництва теплової енергії для житлових будинків чи інших установ — там не мають.
16 березня представники ВАТ «Чернігівгаз» були вимушені повторно прикрутити вентиль. Працівників газової служби на територію підприємства таки пустили, а от до газових приладів — чомусь ні. По цьому факту складений акт і направлені листи до Прокуратури м. Чернігова, Служби безпеки України і Чернігівської міської ради. Наступного дня — 17 березня підприємство знову попередили про неминуче відключення. І 20-го —газопостачання для «ЧеЗаРи» таки припинили. От тільки це довелося зробити за територією підприємства.
За даними ДК «Газ України» заборгованість чернігівського заводу складає: за січень поточного року більше 2 млн. гривень, за лютий понад — 1,5 мільйони.
Також треба зазначити, що у ДК «Газ України» лімітів на споживання газу ВАТ «ЧеЗаРі» в лютому і в березні не виділили.
Зважаючи на численні звернення громадян до ВАТ «Чернігівгаз» щодо відсутності тепла в їхніх домівках, керівництво компанії наголошує, що «Чернігівгаз» для ВАТ «ЧеЗаРа» не є постачальником блакитного палива. Натомість, договір на поставку природного газу завод має з ДК «Газ України». Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1729 «Про забезпечення споживачів природним газом» на ВАТ «Чернігівгаз» покладені такі обов’язки:
- диспетчерські функції з контролю та регулювання надходження і реалізації природного газу;
- облік газу, транспортованого та реалізованого споживачам;
- обмеження чи припинення подачі газу споживачам в установленому порядку: в разі неповного проведення розрахунків за спожите блакитне паливо, за надані послуги з його транспортування та розподілу, або для тих споживачів, для яких постачальник не виділив планових обсягів поставки газу. При цьому відповідальність за наслідки дій з припинення подачі газу несе сторона, яка не виконала умову укладених договорів.

Прес-служба ВАТ «Чернігівгаз»





Коментарі (0)
avatar