реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівщина: Що? Де? Коли?

Танцює влада

Популярні всеукраїнські телепроекти «Танці з зірками», «Танцюю для тебе» спонукали до подібних і в регіонах. У Чернігові здійснюється цікавий проект «Танець мрії». У шоу сучасних бальних танців виступлять посадовці міськвиконкому, депутати міськради, а також відомі підприємці. Мета акції дуже благородна – зібрати кошти для потреб міських дитячих поліклінік № 1 і № 2. Саме сюди піде виторг від проданих на це цікаве дійство квитків, ціна на які встановлена від 50 до 500 гривень. Відбудеться свято на сцені обласного музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка 10 квітня, і цей благодійний бал буде якраз приурочений до Всесвітнього дня здоров’я.
На танцпол вийдуть 16 пар. Серед учасників — заступник міського голови Оксана Тунік-Фріз, голова правління компанії «Чернігівгаз» Алла Ярова, директор Центрального парку культури і відпочинку Володимир Хольченков, депутати міськради Віталій Голець, Галина Чичикало, Дмитро Попов, Ігор Сухомлин, Віталій Гриць, Геннадій Багмут, Виктор Бережний, а також приватні підприємці Алла Соболь, Оксана Коваленко, Галина Пащенко, Тамара Махоткіна, Наталія Осиковська. Цікаво, що у парі виступлять у танцях і головні лікарі обох лікарень Ганна Якубова (вона ж депутат міськради) і В’ячеслав Кухар.
Партнером у цьому проекті є клуб спортивного танцю «Ніка» (президент Ірина Должикова). Його танцюристи — майстри і кандидати в майстри спорту, чемпіони і призери чемпіонатів України з бальних танців і стали партнерами учасників проекту, а зараз проводять з ними репетиції. У програмі шоу, зокрема — танці румба, танго, ча-ча-ча. Всі репетиції учасники проекту проводять у вільний від роботи час. За свій кошт також мають повністю екіпіруватися, а вартість бального одягу і взуття досить немала. Чудові сукні танцюристам вже шиють майстри тої ж «Ніки».

«Скарби України»

Так називається цікава виставка, відкрита у Національному історико-архітектурному заповіднику «Чернігів стародавній». У приміщенні Колегіуму представлені точні копії видатних витворів мистецтва, насамперед ювелірного, які знаходяться в багатьох музеях світу. Такі скарби дуже рідко покидають стіни музеїв. Але завдяки такому винаходу науки й техніки, як голограма, тобто точна копія речі, зроблена у трьох вимірах, ці витвори можуть побачити тисячі людей. Ось такі голограми і є на виставці. Вона працює з 9 до 17 години. Плата невисока — 2 гривні.

Про видатного спортсмена і тренера

Мабуть, найяскравішою особистістю в історії чернігівського футболу є відомий футболіст і не менш відомий тренер Юхим Школьников. Свого часу форвард провів за нашу «Десну» 197 матчів, забив 74 м’ячі, входив до збірної України, першим серед чернігівських футболістів здобув звання майстра спорту СРСР. Потім була успішна робота головним тренером тої ж «Десни», таких відомих українських клубів, як «Нива», «Буковина». Серед вихованців тренера — знаменитий гравець «Десни», а потім — київського «Динамо» і збірної СРСР, переможець Кубка кубків Європи Олег Кузнєцов, відомі майстри Вадим Тищенко, Віталій Косовський.
Про спортивний шлях Школьникова розповідає у свої новій книзі «Зов победы» відомий чернігівський спортивний журналіст Віктор Муха. Спонсорами книги стали друзі Юхима Григоровича, і приурочили вони це видання до його 70-ліття.

Становлення національної школи

Цій темі присвячена щойно видана в Чернігові книга «Українізація загальноосвітніх шкіл за часів виборювання державності. 1917—1920 рр.». Автор її – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Чернігівського педуніверситету Анатолій Боровик. Книга досліджує процес українізації національної школи за часів Української Народної Республіки, тобто урядів Центральної Ради та Директорії, а також у період Гетьманату. Книгу видало управління преси та інформації обласної державної адміністрації. Видання буде передане навчальним закладам області.

Підготував Петро АНТОНЕНКО






Коментарі (0)
avatar