реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

На сторожі державних інтересів

25 березня Служба безпеки України відзначає своє 17-річчя. За час, що минув від дня її створення, українська спецслужба органічно влилась в систему демократичної влади. Її співробітники, незважаючи на всі складнощі, продовжують професійно виконувати обов'язки, покладені на них законом і керівництвом держави.

Напередодні річниці Служби начальник Управління СБ України в Чернігівській області генерал-майор Роговой Михайло Олексійович дав відповіді на ряд запитань.

— Михайло Олексійовичу, на яких пріоритетних напрямках боротьби зі злочинністю діє сьогодні українська Служба безпеки?

– Зусилля співробітників нашого Управління, як органа Служби безпеки України, зосереджені на захисті державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також попередженні, виявленні, припиненні і розкритті злочинів, пов’язаних з фактами корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки держави, та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України.

— Чи позначилася фінансова криза на діяльності Управління СБУ?

— Україна, як і інші держави світу, сьогодні переживає непростий період. Економічні проблеми торкнулись всіх сфер нашого життя. Не оминули вони і Службу безпеки України: державним бюджетом на цей рік передбачено лише чверть від мінімальної суми, необхідної для забезпечення її роботи. Разом з тим, незважаючи на режим жорсткої економії коштів, в якому працює спецслужба, вона й надалі на належному рівні виконуватиме покладені на неї завдання.

— Останнім часом керівництво держави зосереджує особливу увагу на боротьбі з корупцією. Розкажіть про діяльність Управління в цьому напрямку.

— Корупція – це вкрай негативне явище. Її суспільна небезпека полягає в тому, що вона порушує принципи верховенства права і соціальної справедливості, суттєво обмежує конституційні права і свободи громадян, підриває авторитет держави. Саме тому боротьба з нею – один з пріоритетів СБУ. Торік за складеними Управлінням протоколами про порушення вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією" судами прийняті рішення стосовно 41 посадовця про накладення штрафів. Наші зусилля зосереджені на попередженні фактів зрощення державних службовців і правоохоронців з кримінальними структурами, використання посадового становища для особистого збагачення і прикриття злочинних дій, а також унеможливлення сприяння правопорушникам в уникненні відповідальності.
У цій роботі ми розраховуємо на підтримку з боку громадськості та засобів масової інформації. Користуючись нагодою, хочу поінформувати, що в Управлінні вже тривалий час діє "телефон довіри" — 676-208, за яким жителі Чернігівщини мають можливість повідомити про корупційні діяння посадових осіб та інші порушення закону. Крім того, в кімнаті для відвідувачів УСБУ в Чернігівській області встановлена спеціальна поштова скринька, в якій всі бажаючі можуть залишити повідомлення про відомі їм правопорушення. Ці листи, без розкриття конвертів, щотижнево будуть відправлятись на розгляд керівництву СБ України. Вся інформація (крім анонімної) обов'язково буде перевірена, а за результатами перевірки вжиті відповідні рішення, передбачені чинним законодавством.

— А які заходи вживає Служба безпеки України в боротьбі зі службовими злочинами і хабарництвом?

— У 2008 році за матеріалами Управління органами прокуратури порушено 16 кримінальних справ стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави, за фактами скоєння ними злочинів у сфері службової діяльності, у т.ч. 3 – пов’язаних із хабарництвом. До числа резонансних можна віднести викриті факти про одержання хабарів з боку голови одного з районних судів області (за участю судового розпорядника) та старшого виконавця районного відділу юстиції ДВС м. Чернігова. Вже у поточному році порушено кримінальні справи за фактами вимагання та отримання хабарів, перевищення службових повноважень, підроблення та зловживання службовим становищем, фігурантами яких є відповідальні посадові особи одного з районних відділів земельних ресурсів, селищної ради, військовослужбовець, співробітники правоохоронних і контролюючих органів.

— Яких результатів в боротьбі з економічною злочинністю вдалось досягнути Управлінню?

— Хоча впродовж останніх років спільними зусиллями правоохоронних та контролюючих органів вдалося зменшити рівень криміналізації економіки, тут, як і раніше, продовжують виявлятись непоодинокі злочини. До найтиповіших з них можна віднести: зловживання з бюджетними коштами (у т.ч. в ході адміністрування ПДВ); нанесення економічної шкоди підприємствам з державною часткою; виробництво та реалізація необлікованої підакцизної продукції; «тінізація» грошового обігу шляхом створення т.зв. «конвертаційних центрів»; правопорушення у сфері землекористування.
Якщо говорити про конкретні результати, то, наприклад, у минулому році було знешкоджено кілька організованих злочинних угруповань, які займалися фіктивним підприємництвом, викрито осіб, причетних до незаконного відшкодування ПДВ та ухилення від сплати податків. У ході однієї з операцій затримано організаторів «конвертаційного центру», через який у 2006 – 2007 роках було незаконно легалізовано понад 7 млн. грн. Стосовно них Управлінням та податковими органами порушено кримінальні справи за фактами фіктивного підприємництва, підробки фінансових документів та розкрадання грошових коштів.
Нещодавно винесено вирок групі осіб, які розкрадали бюджетні кошти, незаконно отримані у вигляді відшкодування ПДВ. До її складу входили головний бухгалтер однієї з чернігівських фірм та два правоохоронці. Суд визнав підсудних винними у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, фіктивному підприємництві, підробленні документів, зловживанні владою або службовим становищем та службовому підробленні. Їм призначено покарання у вигляді різних термінів позбавлення волі.
Останнім часом збільшилась кількість зловживань у фінансово-банківській сфері: Управлінням СБУ припинено протиправну діяльність службових осіб кількох комерційних установ, які вступали у змову з приватними підприємцями і, користуючись особистими даними громадян, незаконно отримували споживчі кредити. Загальна сума привласнених таким чином коштів становила понад 400 тис. грн.
У полі зору спецслужби перебуває ситуація в агропромисловому комплексі, зокрема, процеси, пов'язані з використанням майна пайового фонду, земель державної власності і резерву. За нашою інформацією іншими правоохоронними органами порушено низку кримінальних справ за фактами перевищення службових повноважень під час розпаювання і виділення у користування землі.

— Що Ви можете розповісти про протидію спецслужби контрабанді, нелегальній міграції та незаконному обігу наркотиків?

— З урахуванням прикордонного розташування Чернігівської області не зменшується актуальність боротьби з цими протиправними явищами. У минулому році за порушеними УСБУ кримінальними справами вилучено предметів контрабанди на суму близько 3,2 млн. грн., а також партію старовинних монет та медалей, які становлять історико-культурну цінність. Засуджено двох осіб, причетних до контрабандної діяльності. Викрито учасників двох організованих злочинних груп, які спеціалізувались на незаконному переправленні іноземців через державний кордон. Внаслідок судового розгляду кримінальних справ, розслідування яких здійснювалось слідчим відділом УСБУ, засуджено 8 злочинців.
Крім того, торік УСБУ порушено ряд кримінальних справ стосовно осіб, причетних до контрабанди наркотичного зілля, перекрито канал незаконних поставок метадону. Спільно з працівниками органів внутрішніх справ з незаконного обігу вилучено понад 215 кг наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, у т.ч. 4,4 кг особливо небезпечних наркотиків. За контрабанду останніх засуджено 14 злочинців.

— Як Ви співпрацюєте з іншими правоохоронними органами?

— Впевнений, тільки за рахунок чіткої взаємодії правоохоронних і контролюючих органів можна досягти конкретних позитивних результатів у сфері боротьби зі злочинністю. Так, наприклад, з травня 2008 року за координуючої ролі спецпідрозділу УСБУ діє регіональна Міжвідомча робоча група з питань протидії корупції. Як результат, спільно з органами прокуратури, внутрішніх справ та податківцями порушено 51 кримінальну справу за ознаками злочинів у сфері службової діяльності, складено 106 протоколів про корупцію. Затримання контрабандних вантажів і розкриття схем нелегальної міграції також здійснюються у тісній співпраці з митниками, прикордонниками та податківцями. Ми вдячні колегам за співпрацю, цінуємо її і сподіваємося на подальше зміцнення і вдосконалення наших відносин.

— Михайло Олексійовичу, останнім часом СБУ активно розсекречує свої архіви. Із чим це пов'язано?

— На виконання Указу і доручень Президента України щодо всебічного вивчення та об'єктивного висвітлення історії Служба безпеки проводить цілеспрямовану роботу із розсекречення і оприлюднення архівних матеріалів. Це, зокрема, десятки тисяч кримінальних справ, розшукові матеріали органів НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ УРСР. Їх оприлюднення допоможе знайти відповіді на непрості питання нашого минулого, заповнить «білі плями» вітчизняної історії. Хочу наголосити, ми не збираємось переписувати історію і, тим самим, «відбирати хліб» у науковців. Ми лише розширюємо джерельну базу для дослідників. Фахові висновки робити їм.

— І на завершення розмови. Як Ви сьогодні оцінюєте професіоналізм Ваших співробітників при вирішенні покладених завдань?

— Попри існуючі проблеми, співробітники Управління чесно і професійно виконують свої обов'язки, добре усвідомлюючи важливість поставлених перед нами завдань і відповідальність за їх розв'язання. Вони були й залишаться вірними присязі, самовіддано працюватимуть на користь інтересів України.
Напередодні свята хочу привітати військовослужбовців і працівників Служби безпеки України, наших ветеранів, їхні сім'ї. Від усієї душі бажаю всім оптимізму, віри у свої сили, здійснення найкращих мрій та сподівань. Миру та злагоди нашій рідній державі, міцного здоров’я, щастя і благополуччя нашим родинам!

Розмову вів Ярослав Молочко






Коментарі (0)
avatar