реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Цур і Пек від „Євротек”?

Підприємці-постачальники, яким заборгував за поставлені товари ПП „Союз-Лідер”, вже шукають правди у Президента України.

«5 березня 2009 року в Чернігові відбулися збори постачальників продукції до мережі магазинів ПП „Союз-Лідер”, — йдеться у листі, — куди прибув і начебто новий власник –голова ради акціонерів ЗАТ РК „Євротек” Михайло Весельський. Разом з ним був присутній на зустрічі «батько» ідеї продажу магазинів «Продтовари» компанії «Союз», перший заступник чернігівського міського голови пан Білоусов. За інформацією джерел, на „Євротек” на сьогодні переведено 23 магазини торговельної мережі „Союз”. На зборах пан Весельський зробив шокувальну заяву: виявляється, ЗАТ РК „Євротек” не є правонаступником боргів боргів ПП „Союз-Лідер” і ніяким постачальникам нічого не винен. Постачальники запропонували повернути їм товарні залишки на суму 18 млн грн, які не належать ЗАТ РК „Євротек”, але отримали відмову та обіцянку коли-небудь повернутися до цієї розмови. Цікаво, що власник ПП „Союз-Лідер” пан Друцький є власником мережі магазинів „Фреш Маркет” у Черкаській області. Причому статутний капітал ПП „Союз-Лідер” складає 1000 гривень, а ПП „Фреш Маркет” — 0 гривень (внесок до 2018 року).
Також досить «прикольний» факт: пан Друцький є №1 у списку БЮТ до Чернігівської міської ради та головою постійної комісії з питань комунальної власності та розвитку підприємництва цієї ж ради.
— До визнання боргів, — вважає директор чернігівського ТОВ «САВСЕРВІС-МОВА» Б.Жучій, — підходять вибірково. Під тиском місцевої влади „Євротек” вимушений був згодитися прийняти на себе борги „Союзу” деяких місцевих компаній (молокозавод, хлібозавод і т.д.). Для декого пропонується схема: 50% або іншу суму боргів визнаємо, решту — спишіть.
Більшості постачальників пропонується просто забути про борги і почати роботу з „Євротеком” з „чистого аркуша”.
Дії компанії можна охарактеризувати тільки як недобросовісні, дискримінаційні, які протирічать усім принципам ведення бізнесу.
— Які результати подібних дій? Що ви плануєте робити далі?
— Ми вважаємо такі умови неприйнятними. Як захисна реакція всіх дистриб’юторів регіону була обрана жорстока позиція: не відпускати товару, допоки „Євротек” не визнає боргів на 100%, оскільки існування торгової мережі „Євротек” у регіоні фактично неможливе без постачання даних товарів.
Якщо зробити можливим проведення подібної „афери”, то буде створений небезпечний прецедент для решти торгових мереж — розв’язувати свої проблеми подібним чином.
При цьому керівництво „Євротека” озвучило свої плани з поглинання інших мереж. Можливо, навіть за подібною схемою.
Водночас, як стало відомо, компанія «Ясен» уже погодилася на такі кабальні умови, не маючи гарантій яких-небудь подальших розрахунків («Євротек» винен «Ясену» 1,8 млн грн).
„Євротек” контролюється кіпрськими компаніями
Не все гаразд є і з компанією „Євротек”: контролюють тепер її діяльність навіть не українські, а кіпрські компанії. Антимонопольний комітет України (АМКУ) у вересні 2008 року дозволив якійсь кіпрській компанії „Регіус Лімітед”, яка до цього часу не займалася господарською діяльністю і раптом вирішила зайнятися інвестиційною діяльністю, придбати більше 50% акцій ЗАТ „Євротек” (м. Київ).
Ця угода забезпечить покупцю більше ніж 50% голосів у вищому органі керівництва організації.
Окрім того, АМКУ також дозволив ще одній кіпрській компанії — „Перене Лімітед”, схожій на попередню, мов „брат-близнюк”, котра також не займалася господарською діяльністю і вирішила зайнятися інвестиційною діяльністю, придбати частки в установчих капіталах ЧП „Фараон” (м. Євпаторія, здає в оренду власний супермаркет ЗАТ РК „Євротек”), ТОВ „Газко капітал” (Харків, здійснює будівництво супермаркету у Харкові), ЧП „Тіпікон” (Кривий Ріг, здає в оренду власний супермаркет ЗАТ РК „Євротек), ЧП „Сіті-Ком” (Кривий Ріг, здає в оренду два супермаркети ЗАТ РК „Євротек). ТОВ „Компанія „МДС” (Київ), ЧП „Фірма „СВ” (Ялта), ТОВ „Холод” (Одеса), ТОВ „Фортуна-Плюс” (Луцьк) не здійснюють господарської діяльності.
Довідка „Сіверщини”: Кіпр – це такий маленький острівець у Середземному морі, відомий офшор. Для тих, хто не дуже добре уявляє, що таке офшор, повідомляємо: це такий статус деяких, переважно маленьких, держав або окремих регіонів у більших країнах (наприклад, кантон у Швейцарії, де знайшло притулок «РосУкрЕнерго»), що дозволяє зареєстрованим у них фірмам платити мінімальні податки. Наприклад, в Україні ставка податку на прибуток підприємства – 25%, в офшорах же вона вимірюється однозначними цифрами.
Найбільш улюбленим офшором для українських бізнесменів став Кіпр. Про це можна судити за величиною нібито прямих інвестицій з цього острова. Насправді ж таким нехитрим способом в Україні „відмиваються” гроші, виведені вітчизняним бізнесом на Кіпр з метою ухилення від сплати податків.
Олександр ЯСЕНЧУК.

На фото Махайло Весельський






Коментарі (0)
avatar