реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Звернення жителів Великодирчинської сільської громади до місцевої газети

Ми жителі Великодирчинської сільської громади знову звертаємося до Вашої газети. З того ,що було опубліковано в газеті «Гарт» місцева влада , в особі її голови Сергіянської В.В. висновків не зробила. А ще з більшою цинічністю і ігноруванням думки жителів громади і більшості депутатів сільської Ради, яких своїми підписами підтримали більше сотні громадян громади, із злорадною посмішкою показала всім на зібранні громадян Великодирчинської сільської ради, що для неї на цій землі не має нічого святого. Тим самим підтвердивши думку більшості жителів, що її поступки безнаказані і мають так би мовити «кришу» з боку районних можновладців. Чомусь вона весь час сміялась? А їй мабуть потрібно було плакати.

Ще, до 20 лютого, заздалегідь, були розклеєні повідомлення, що в суботу, відбудеться зібрання громадян з таким порядком денним: «Звіт голови села за поточний рік».

За три роки головування жодного разу не очищалися дороги від снігу взимку в жодному з населених пунктів сільської Ради, за винятком центральної дороги, яку обслуговує дорожній відділ району. А тут чомусь 20 лютого по Великому Дирчину з 8-години ранку трактор з району очищав від снігу вулиці. Як з'ясувалось пізніше тому, що на зібрання громадян села приїде високе начальство зі своєю світою на чолі з виконуючим обов'язки голови райдержадміністрації Овсяником М.К. .

Почалося зібрання без виборів керівних органів зібрання(не були обрані ні президія зібрання, ні головуючий , ні секретар). Усе почалося, як у нас говорять біля колодязя, коли мешканці приходять по воду. Голова зачитала звіт і зразу всім в залі стало зрозуміло, що той звіт не для жителів села, а для районного начальства. В своєму звіті вона весь час дзвонила, хтось їй дзвонив, але громада так і не почула, що ж насправді було зроблено для жителів села за звітний поточний рік. Багато питань, які можна б було вирішити на місці, не вирішується тільки із за того, що сільський голова має дуже велику гордість і неповагу до своїх односельчан; і має тільки свою власну думку і своє бачення, всі інші думки не приймаються або просто ігноруються в грубій, безтактовній формі, що вона показала своїм сміхом відповідаючи на всі запитання поставлені їй односельцями. А запитання були слушні і на них потрібно було давати відповіді, питання без вирішення яких можуть виникнути великі проблеми, а саме:

• Чому в селі відсутня пожежна охорона?
• Чому не проводиться ремонт колодязів?
• Під час розливу річки Снов жителі села Малий Дирчин не можуть добратися до своїх домівок. Де кладки , які були при попередньому голові села Богдану В.М.?
• Де вуличне освітлення? З настанням сумерків село поринає в нічну темряву, ніби життя завмирає в селі.
• Чому села захаращені смітниками? Для того, що навести лад на старому кладовищі в селі Лашуки людей привозили з міста Городні
• Чому не чистяться дороги від снігу? Як бідним дітям добиратися до школи по снігу.
• На автобусній зупинці повно сміття. А де вбиральні?
• Чому в земельних і майнових відносинах пані Сергіянська В.В. становить тільки палки в колеса, а не вирішує питання по суті?
• Чому не має ніякої спільної позиції з громадкістю? Голова сама по собі, жителі села самі по собі. Тому постає питання: «А навіщо нам такий голова?».
• В культурно-масових заходах сільській голова не надає ніякої підтримки, хоча це її святий обов'язок.
• Чому на звіт художньої самодіяльності в село Конотоп люди добиралися на конях, а голова села приїхала на автомобілі і цікавилася: «Чи не дав може фермер автомобіль?».
• Чому, коли перед Новим роком жителі села самі в центрі села встановлювали ялинку, голова села навіть не показалась.? До речі за освітлення ялинки заплатив той же фермер Мойсеєнко І.Г. з яким вона весь час воює.
• Чому ритуальні послуги виконуються без зв'язків із сільською Радою? Померла людина їй потрібно віддати останню шану, сказати добре слово про небіжчика. Голова села мала б сказати слово, чимось допомогти, але зась «Це не мої обов'язки»- каже вона.

На ці, та багато інших запитань відповіді немає. «Не мої обов'язки»- каже голова і баста. До речі в сусідніх селах Макишин, Конотоп пожежна працює, колодязі ремонтуються, проведено вуличне освітлення і за них платить сільська Рада.

Щоб якось захистити голову села , виконуючий обов'язки голови райдержадміністрації Овсяник М.К., почав потихеньку ведення зібрання перебирати на себе. Він почав підключати до виступів свою світу:представника земельного відділу, управління сільського господарства, юстиції, з міліції.

До речі від працівника міліції люди хотіли довідатися про дії голови села, що до виділення земельних ділянок в селі Малий Дирчин. Про законність обрання двох депутатів сільської ради-від працівника управління юстиції. Від представників райдержадміністрації про виділення земельних ділянок без згоди сільських депутатів.

Багато односельців не витримали хамської поведінки голови села, їм було боляче і стидно за того хто їми «керує» і потихеньку почали виходити із залу. Пенсіонер Свириденко М.Г. виходячи із залу підійшов до Сергїянської В.В. і прямо, так щоб всі чули заявив :

«Поки це ….. буде управляти сільською Радою -ні якого толку в Дирчині не буде» і звертаючись до еліти району додав: «А якщо вона такий гарний працівник, то заберіть її до району».

Збори доходили вже до 15.00, коли учасник ВВВ, шанована всіма в селі людина Коваленко Василь Іванович задав запитання виконуючому обов'язки голови райдержадміністрації Овсянику М.К.(він на той час уже вів збори) «Що ж ми тут вирішуємо, як немає президії зборів, секретаря, не ведеться протокол, я за своє довге життя такого ще не бачив, щоб так нехтувалися правила проведення зборів». До речі Коваленко В.І все своє свідоме життя працював у рідному колгоспі «Маяк» на різних посадах, остання його посада-головний бухгалтер колгоспу «Маяк».

Коли зібрання доходило до кінця виконуючий обов'язки голови райдержадміністрації Овсяник М.К. вніс пропозицію вибрати секретаря і рахункову комісію. Була внесена пропозиція від присутніх у залі, роботу голови села визнати «незадовільною», а виконуючому обов'язки голови райдержадміністрації Овсянику М.К. прийняти це до відома, з подальшими відповідними висновками. Коли почали голосувати то в залі вже було мало людей, люди висловлювалися з приводу неправомочності зборів. Але виконуючий обов'язки голови райдержадміністрації Овсяник М.К. наполягав на голосуванні, але з таким формулюванням «прийняти до відома». Зрозуміло, що як говорили люди «Прийняти до відома, що нічого не зроблено головою села для його жителів за звітний період, а тому потрібно брати шинелю і йти до дому.». Почалося голосування. Почали піднімати руки за те, щоб роботу сільського голови визнати «незадовільною». Підняв руку за цю пропозицію і пенсіонер, житель села Лашуки Позняк Я.О. і тут сільський голова, як кажуть постала перед своїми людьми, говорячи російською мовою «во всей своїй красе» ,вона підбігла до пенсіонера і не соромлячись своїх людей і поважних гостей , почала його бити по руках за те, що він голосує за незадовільну її роботу. Цей випадок дуже збентежив людей. Люди кричали: «А що ж вона робить. Хто їй на іде дав право.» В знак незгоди з такими діями сільського голови, бачачи таке хамство на очах районної влади, люди встали і демонстративно покинули зал. Хтось з районного начальства хотів заступитися за голову, сказавши, що ця людина п'яна. Але пан Овсяник М.К. сказав: «Що кожна людина має право голосу».
Який же висновок отримала громада із зібрання громадян села? Як говорила сільський голова Сергіянська В.В.: «Куди хочете і що хочете пишіть, все рівно район за мене заступиться» , що зайвий раз підтвердило зібрання громадян села. Аргумент сільського голови один: «Буде як я сказала» і баста. Це свідчення того, що влада в особі Сергіянської В.В. відірвана від громади, вона глуха й байдужа до людських проблем, вона збанкрутувала.

Можна привселюдно давати дулі,під час голосування бити людей по руках, ось така в нас «демократія» у виконанні пані Сергіянськсї В.В.. Мабуть такий стиль керівництва селом приносить задоволення районним можновладцям, можливо вони від цього отримують задоволення а можливо і ще щось....?
Депутати сільської Ради висловили недовіру сільському голові, більше сотні жителів трьох сіл сільради поставили свої підписи про недовіру сільському голові, люди справедливо вимагають зміни керівництва селом і проведення дострокових виборів сільського голови. А питання залишається відкритим, не вирішеним. Можливо комусь це потрібно, щоб в селі був хаос, нестабільність.

Через Вашу газету ми звертаємось до голови обласної Ради і обласної держадміністрації невідкладно вплинути на цю ситуацію , щоб на території сільської ради запрацював Закон України «Про місцеве самоврядування», тому що до районної влади у нас немає ніякої довірі, тим більше складається враження, що їх така ситуація з сільським головою повністю влаштовує.

А ще людей обурила ситуація з фермером Мойсеєнко І.Г. Не дає голова села йому нормально працювати, а її святий обов'язок допомагати йому. Все зібрання громадян села було побудовано на паплюженні людини, яка в цих складних умовах щось робить. Відповіді голови села на всі запитання присутніх зводились до одного, до фермера Мойсеєнка І.Г.- це всі біди і негаразди від нього. А хіба що в селі більше немає ні яких проблем. Помиляється сільський голова-проблем безліч, але їх вона не хоче вирішувати, бо треба працювати, а вона не привчена до цього. Обрала собі «ворога»-фермера і на цьому будує свою політику, як кажуть гне палку.

Зрозуміло що за таких обставин ні про яке позитивне проведення зібрання громадян села мови іти не може. Зібрання громадян села не відбулося, зійшлися люди, хотіли почати мудре слово від еліти району, від голови села-як вона надалі буде «рулить» селом і зрозуміли, що все залишиться по старому, так як і було до зібрання. А натомість-покричали, пересварилися ще раз. Вилили один на одного купу бруду і розійшлись. Сільський голова і районна еліта стоять на своєму-голова на своєму місці. Ми ж стоїмо на своєму-ми .їй більше не довіряємо і будемо всіма законними методами добиватися її відсторонення від посади голови села, бо недовіра, висловлена людьми є недовіра, вона не сумісна з посадою голови села.

Цікаво, що напише секретар сходу у своєму протоколі про це все діяння-ім'я якому зібрання громадян села у виконанні сільського голови і хто його підпише, а ми обов'язково поцікавимося.

З повагою до Вас і Вашої газети жителі сіл Великий Дирчин,Малий Дирчин і Лашуки Великодирчинської сільської Ради.

Джерело:http://gorodnya.net/gorodnya_news_today/4578-zvernennja-zhitelv-velikodirchinsko.html






Коментарі (0)
avatar