реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

СОЮЗ: Фінансовий «капець»?

Чернігівські підприємці, які постачали товари мережі магазинів ПП «Союз-Лідер», перебувають у стані шоку. Борг мережі магазинів перед постачальниками вже не сотні тисяч, а мільйони гривень.

І, за словами підприємців, з поверненням боргу є проблеми. Тож 5 березня підприємці-постачальники провели збори.

Припускається, що мережа магазинів ПП «Союз-Лідер» продана компанії «Євротек. У зв’язку з цим виникає загроза для постачальників продукції повного неповернення боргу компанії ПП «Союз-Лідер».

Армагеддон для чернігівських підприємців

Підприємці вже не хочуть і не можуть вирішувати це питання поодинці. Проте ця єдність ще є досить неміцною. Представник одного з постачальників, який передав інформацію про збори, наполіг на згадуванні в публікації всіх підприємства, котрі брали участь в обговоренні «проблеми «Союзу»:

«Потрібно, щоб усі були надруковані, а то одні стануть ворогами, а інші залишаться «чистенькими». І тоді одним повернуть гроші, а іншим — ні».

Ось список підприємств, які мають проблеми з поверненням боргу мережею магазинів ПП «Союз-Лідер»:

СПД Терещенко, ТОВ «Нью-Трейд», ФОП «Новоградський», ТОВ «Ревес-Чернігів», ТОВ «Кондитер-Трейд», ТОВ «Продсервіс», ДП «СТВ-Чернігів», ТОВ «Світ морозива», ТОВ «Чернігівська чайна компанія», САВ «Сервіс-МОВА», ЧФ ТОВ «Аквілон», СПД «Кріштоп», ПП «Баядера», ТОВ «ЕККО- Чернігів», СПД Шпак, ТОВ «Лідер «Фрост», ВАТ «Прилуцький м’ясокомбінат», ТОВ «Ексім-Чернігів», ТОВ «Фірма «Континент», ПП «Країна», ПП «Лідер «Агрозбут», СПД Шорін, ТОВ ТПП «Рост», ТОВ «Галка Чернігів», ЧП «Технопродукт», ТОВ «Маріна», ТОВ «Обрій», СПО «Сітало», СПД «Сорокін», ТОВ «РІА-Трейд».

Який же сценарій розвитку подій вимальовують підприємці? Звичайно, всі сподіваються на оптимістичний – виконуються всі домовленості, гроші їм повертаються, і вони далі працюють з мережею магазинів «Союз» чи вже «Євротеком».

Але вірогідний і негативний сценарій – гроші не повертаються. До чого ж призведе подібний розвиток подій?

«Це, як мінімум, банкрутство компаній-постачальників продукції, — дає прогноз розвитку ситуації один з бізнесменів, — що призводить до великих збитків вітчизняних виробників. Це тягне за собою звільнення «енної» кількості працівників, недоотриманням до бюджету Чернігова великих сум платежів. У перспективі це призведе до переведення юридичної особи до іншого регіону. Ця історія може стати негативним прикладом для інших мереж магазинів – непорядне ведення бізнесу, що може викликати ланцюгову реакцію в межах України».

Для «розрулювання» цієї проблеми підприємці, окрім судових, вирішили застосувати й інші методи. Вони прийняли і направили до представників влади «Звернення». Серед тих, хто отримав цей лист, є і Юлія Тимошенко, і голова Чернігівської обласної організації ВО «Батьківщина» Іван Куровський.

Адже засновник компанії Станіслав Друцький є депутатом Чернігівської міської ради та на місцевих виборах 2006 року очолював список до міськради від БЮТ. Тож і звертаються підприємці із пропозицією якомога швидше сприяти розв’язанню проблеми, «щоб дії лідера списку БЮТ С.О.Друцького до міської ради не дискредитували політичну силу, яку Ви представляєте».

Виторг – 1 000 000 000 грн

Коли розпочалася криза, було помітно по спорожнілих прилавках магазинів, компанія «Союз» почувалася досить упевнено. "Союз" мав одну з найбільших мереж магазинів на півночі України.

Мережа об'єднує 80 магазинів (7 супермаркетів "Союз", 12 міні-маркетів "Союз-експрес" і 61 економ-магазин "Квартал") у Чернігові, Житомирі, Києві, Білій Церкві, Черкасах й інших містах.

Виторг компанії в 2008 році склав 1 млрд грн.

Але, за повідомленням газети «Комерсант», наприкінці року в «Союзу» почалися проблеми.

"У жовтні-листопаді минулого року в "Союзу" почалися проблеми з обслуговуванням кредитного боргу, а також постачальниками, - вважає незалежний експерт Олександр Ланецький. — Уся нерухомість компанії вже була закладена. У результаті компанії довелося закрити кілька магазинів, а з прилавків мережі тоді зникли багато товарних груп".

Чистий борг — 177 млн грн, йдеться в інвестмеморандумі "Союзу", підготовленому Альфа-банком.

Щоб упоратися з цією ситуацією, власник чернігівської продуктової роздрібної мережі "Союз" Станіслав Друцький погодився на злиття із групою компаній "Євротек" Михайла Весельського й Василя Яницького.

Хоч мережа "Союзу" набагато більше мережі "Фреш маркета", що розвиває "Євротек", проте в об'єднаній компанії пан Друцький одержить частку менше 25%. "Союзу" необхідне злиття, щоб розрахуватися з великими боргами мережі, пояснюють експерти.

Мережа "Фреш маркет" поєднує дев'ять магазинів у Керчі, Євпаторії, Рівному, Херсоні, Кривому Розі й Харкові.

Тим часом "Євротек" у вересні минулого року продав більше 30% компанії IFC й Horizon Capital за $30 млн. Крім того, нові акціонери компанії планували надати "Євротеку" кредит в $55 млн.

"Євротек" міг узяти на себе зобов'язання виплатити борг "Союзу", припускає Олександр Ланецький. І в такий спосіб одержати найбільшу в Чернігові й Житомирі продуктову мережу із вдалим розташуванням магазинів.

«Союз», як справи?

Ситуацію погодилася прокоментувати Віта Газука, PR-менеджер компанії "СОЮЗ".

— Що відбувається з компанією "Союз"? Ходять чутки, що нібито вона перекидає свої активи на Черкащину. Є інформація, що частину її акцій продали іншій бізнесовій структурі?

– Дані чутки не є дійсністю. Навпаки, компанія «Союз» торік розширила мережу своїх магазинів за рахунок місцевої черкаської мережі супермаркетів «Фреш». Початок 2009 року для компанії «Союз» ознаменувався створенням торговельного альянсу з київською компанією «Євротек» — власницею дев’яти магазинів мережі «Фреш-маркет» у великих містах України.

Після залучення потужного інвестора «Євротек» розпочав процес консолідації торговельних мереж в Україні. Першою мережею, що увійшла до нового торговельного альянсу, і стала компанія «СОЮЗ». Зараз ведуться перемовини з іншими роздрібними мережами стосовно їх входження до цього альянсу.

Сьогодні компанія «Союз» має амбітні плани подальшого розвитку мережі економ-магазинів «Квартал» в Україні.

– Чи не могли б Ви сказати, які зарплати у персоналу магазинів мережі "Союз", яка "плинність" кадрів?

— Заробітна плата персоналу магазинів «Квартал» залежить від робочого навантаження, кваліфікації, категорії (кожен працівник компанії проходить внутрішні атестації, за висновками яких йому надається категорія). Компанія «Союз» завжди заохочує своїх кращих працівників за допомогою професійних конкурсів та премій. У компанії існує декілька видів соціальних пакетів для працівників різних рівнів.

На сьогоднішній день у компанії повністю відсутня плинність кадрів. Кожен магазин має стабільний робочий колектив.

– Наскільки відомо, існують проблеми у компанії "Союз" з розрахунком за товари з постачальниками?

— Справді, фінансова, а як наслідок — і економічна кризи внесли деякий дисбаланс у роботу продовольчих компаній. Компанія «Союз», як і всі інші торговельні мережі, була змушена достроково погасити банківські кредити. Кошти довелося взяти з операційної діяльності.

Ті кошти, які повинні були піти на розвиток компанії, стали інструментом у боротьбі з кризою і відсутністю фінансування. Виникла тимчасова заборгованість і перед постачальниками. До того ж ситуація ускладнювалась затримками в проведенні грошових операцій банками.

Не секрет, що в період кризи зазнали змін і умови співробітництва постачальників з виробниками продукції. Виробники почали вимагати 100% сплати за товар, постачальники, які використовували для закупівлі товару короткі оперативні кредити, залишились без грошей. У таких умовах вони скасували у роботі з роздрібними мережами відстрочення розрахунків. І у постачальників, і у роздрібних мереж виник фінансовий дисбаланс.

Компанії «Союз» вдалося на внутрішніх резервах пережити кризу у роздрібній торгівлі. На сьогоднішній день компанія повністю відновила докризові показники роботи, майже повністю розрахувалась з постачальниками.

– Рецепт від кризи топ-менеджерів мережі магазинів "Союз"?

– В умовах кризи важливо раціонально використовувати кошти. Економія сьогодні є, як ніколи, актуальною. Щоб підтримати споживача у скрутний час, торговельні компанії впроваджують безліч соціальних акцій на товари першої необхідності, адже лише за умов взаємної підтримки можна подолати кризу.

Покупцям радимо слідкувати за акційними пропозиціями і грамотно розпоряджатися своїми гаманцями. Саме в період кризи було започатковано соціальну програму «Про запас» у мережі економ-магазинів «Квартал», у магазинах мережі «Союз» діють «Оптимістичні ціни» на товари широкого вжитку.

Цього тижня відбулися збори керівників усіх підприємств та підприємців, перед якими заборгував ПП «Союз-Лідер». Було обговорено можливі шляхи розв’язання цієї проблеми.
Олександр ЯСЕНЧУК, «Сіверщина»






Коментарі (0)
avatar