реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Про надання податкового кредиту за навчання дитини в інтернатурі медичного інституту

Відповідно до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.
Зокрема, до складу податкового кредиту дозволено включати суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім'ї першого ступеня споріднення, але не більше 890 грн. у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
Законом України "Про вищу освіту" визначено, що інститут є вищим навчальним закладом третього або четвертого рівня акредитації або структурним підрозділом університету, академії, у якому здійснюється підготовка фахівців за напрямками освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня/рівнів спеціаліста, магістра чи за окремими спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня магістра.
Особами, які навчаються у вищих навчальних закладах є, зокрема, інтерни, які мають повну вищу освіту і освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста медичного або фармацевтичного спрямування, навчаються з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських посад.
Згідно із Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III - IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.09.96р. N 291, зареєстрованим Міністерством юстиції України 03.12.96 за N 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов'язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III - IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) - спеціаліста певного фаху.
Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід'ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямком професійного спрямування.
Враховуючи наведене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім'ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, можуть прийматися у розрахунок податкового кредиту такого платника податку за звітний рік.
Якщо дитина протягом 2008 року навчалася в інтернатурі і не одержувала доходів у вигляді заробітної плати (не була платником податку з доходів фізичних осіб) та у розрахункових документах на оплату навчання дитини вказані дані одного з батьків, то один з батьків як платник податку, який поніс фактичні витрати на навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення, має право на податковий кредит щодо вартості такого навчання.
На даний час понад 1040 мешканців нашого міста скористалися правом на податковий кредит. Їм належить до повернення з бюджету близько 400 тис. грн.
Євгеній Карпенко, заступник начальника відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar