реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Депресія в нашому житті. Практик приходить на допомогу

Фахівці знають, що майже кожний випадок депресії можна припинити, навіть найсерйозніший. А в не дуже серйозних випадках, коли депресію можна назвати нудьгою, безглуздим настроєм або днем, коли не хочеться вставати з ліжка, найпростіші засоби можуть творити дива.
Коли пора шукати допомогу
Якщо ви відчуваєте себе дуже пригніченим і це відчуття не проходить навіть після того, як ви спробували все, що знали, напевно, настав час звернутися до психотерапевта. Експерти з Національного інституту психічного здоров'я пропонують усім, хто відчуває 4 з нижченаведених симптомів протягом більше 2 тижнів, звернутися по медичну допомогу.
• Постійне відчуття печалі, турботи, порожнечі.
• Відчуття безнадійності і/або песимізм.
• Відчуття вини, нікчемності і/або безпорадності.
• Втрата інтересу або задоволення до звичної діяльності, включаючи секс.
• Розлад сну (включаючи безсоння, дуже ранній підйом і/або сонливість зранку).
• Розлад апетиту (зміни в апетиті, втрата або надлишок маси тіла).
• Зниження енергії, слабкість і/або відчуття «втрати швидкості».
• Думки про смерть, самогубство або спроби накласти на себе руки.
• Дратівливість.
• Погана пам'ять, нездатність концентруватися і/або ухвалити рішення.
Отже, якщо ви відчуваєте себе пригніченим, перебуваєте в меланхолії, життя то піднімає вас на гребені хвилі, то опускає на дно, спробуйте один з цих методів, щоб підняти собі настрій.
Сядьте і насолоджуйтеся (або принаймні потерпіть).
«Усвідомте, що це не страшно, якщо вам дещо сумно, — радять психологи. — Зрозумійте: сумні відчуття — тимчасові, не ставайте сумнішими, ніж ви є».
Займіться чим-небудь. Ваша депресія тільки збільшиться, якщо ви тинятиметеся по домівці і нудьгуватимете. Ми радимо піти з будинку. Підіть на прогулянку, покатайтесь на велосипеді, відвідайте друзів, почитайте, пограйте в шахи або займіться грою з дітьми. Перегляд телевізора не вважається активним проведенням часу.
Пригадайте щось потішне. Кращий спосіб підшукати собі заняття — це скласти список того, що приносить вам задоволення. Складіть список того, що раніше приносило вам задоволення, потім виберіть що-небудь одне з цього списку і займіться ним!
Виговоріться. Завжди допоможе, якщо поділитися з кимось своїми переживаннями, знайдіть друзів, які вас люблять, і розкажіть їм, що у вас на думці.
Поплачте. Сльози дають полегшення, особливо якщо знати, чому плачеш.
Сядьте і проаналізуйте ситуацію. Зрозумівши, в чому проблема, ви зможете почати пошуки виходу з неї.
Пробуйте, знову пробуйте і... здайтеся. Гонитва за примарними цілями може призвести до депресії. Ось момент, коли треба просто сказати: «Я зробив усе, що міг» — і відступити.
Займіться спортом. Численні дослідження довели, що вправи можуть допомогти подолати смуток. Якщо ви регулярно робите фізичні вправи і знаходитеся в добрій фізичній формі, але в пригніченому душевному стані, спробуйте займатися до повної фізичної знемоги. Це хороший спосіб зняти напругу.
Візьміть коробку кольорових олівців. Чудовий спосіб висловити свої відчуття — записати їх або намалювати. Якщо одразу після того, як щось вас розтривожило, ви сядете і почнете малювати, то будете здивовані тим, як це допомагає вам проникнути у ваші емоції. Використовуйте багато кольорів. Вибір червоного кольору свідчить про гнів, чорного — печаль, а сірого — турботу.
Проаналізуйте факти. Іноді, коли ви починаєте оцінювати свої припущення, порівнюючи їх з реальністю, можете виявити, що все не так, як ви думаєте. Наприклад, ви підозрюєте, що ваша кохана людина обманює вас. Запитайте її — можливо, ви помиляєтеся.
Займіться чим-небудь по-справжньому нудним. Можливо, щоб збадьоритися, вам треба просто відволіктися. Щоб добитися цього, займіться чим-небудь нудним. Приміром, почистіть кахлі у ванній, переберіть старі папери (одна жінка в моменти депресії займається ручним пранням у великій кількості — і це їй допомагає) тощо.
Уповільніть темп. Наше життя буває дуже напруженим. Присвячуйте більше часу таким заняттям, як теплі ванни, масажі.
Уникайте ухвалювати важливі рішення. Коли ви в депресії, то не можете по-справжньому покладатися на свої рішення, психологи радять відкласти важливі рішення до тих пір, поки ви не будете почуватися краще.
Ставтеся до інших з повагою. Уникайте агресії, бо інші можуть відповісти вам «взаємністю», а це потрібно менше за все, коли ви пригнічені.
Тримайтеся подалі від великих магазинів. Так само, як і «перепалки» з оточуючими, ходіння по магазинах можуть викликати «ефект бумеранга» при вашій депресії.
Це лише декілька порад, але потрібно пам’ятати: життя ніколи не стоїть на місці – за темною смугою завжди приходить світла. Бажаємо, щоб світлого у вашому житті було набагато більше.
Матеріал підготувала Наталія КОТ





Коментарі (0)
avatar