реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Відтепер енергозбереження в Чернігові - за німецькими зразками. Спільні проекти

Чернігів став учасником німецько-українського проекту з енергозбереження.
18 лютого Чернігівський міський голова Олександр Соколов зустрівся з експертами з Німеччини та Австрії і координаторами проекту "Енергоефективність у будівлях", реалізація якого розпочинається в обласному центрі.

Як зазначила під час зустрічі координатор проекту, його мета – сприяння сталому розвитку житлово-комунального господарства і будівельної галузі України шляхом удосконалення політик і практик підвищення енергоефективності на національному та місцевому рівнях. Для участі у пілотному проекті в Україні відібрано чотири міста – Івано-Франківськ, Миргород, Новоград-Волинський та Чернігів. Пілотний проект триватиме півтора-два роки, його продовження залежатиме від ефективності заходів, що будуть втілені.

У Чернігові найближчим часом буде розроблено план дій та спільно з експертами почне роботу спеціальна група, координатором якої призначено першого заступника міського голови Олега Білоусова, котрий серед інших опікується сферою енергетики. Заплановано підписання відповідного Меморандуму щодо реалізації німецько-українського проекту.

Експерти проекту говорять про комплексний підхід до проблем енергозбереження. Насамперед, на першому етапі втілення проекту "Енергоефективність у будівлях" буде проведено енергомоніторинг типових будинків у Чернігові.

На думку міського голови О.Соколова, участь у подібному проекті є актуальною для міста. "Якщо налагодимо енергозбереження, то зможемо зекономити для інших цілей", - вважає він. За словами міського голови, заходи з енергозбереження у рамках проекту будуть стосуватися як житлових будинків, так і будівель громадського користування. "Нам слід визначити найефективніші шляхи, щоб послуги були у повному обсязі, але з найменшими затратами", - сказав О.Соколов.

Крім того, у результаті спільної роботи з іноземними фахівцями чернігівські спеціалісти отримають відповідний рівень підготовки у галузі енергозбереження.

За офіційною інформацією, в Україні, як і в багатьох країнах Європи, понад 40% первинних енергетичних ресурсів споживаються саме у будівлях. Суттєві труднощі у реформі ЖКГ пов'язані з низькою ефективністю або взагалі відсутністю енергозберігаючих технологій у будівлях.

Ірина Синельник, радник міського голови






Коментарі (0)
avatar