реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Робота дозвільних центрів Чернігівської області визнана однією з найкращих в Україні

Про це повідомила експерт Лабораторії малого бізнесу Валентина Дарнопих під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ. Саме ця громадська організація зі Славутича разом з шістьма іншими громадськими організаціями проводила загальнонаціональний моніторинг роботи дозвільних центрів (ДЦ) в Україні. Лабораторія проводила моніторинг в Чернігівській та Київській областях. Мета цієї роботи полягала у проведенні аналізу діяльності центрів та виробленні рекомендацій та пропозицій, які зможуть покращити роботу центрів та зробити її більш ефективною.

Під час моніторингу експерти організації вивчали нормативно-правове забезпечення діяльності ДЦ, роботу дозвільних органів в рамках центру, обсяг та якість послуг, кадрове забезпечення та місцеву політику щодо роботи установ. Отже, в результаті моніторингу 65% підприємців поставили найвищу оцінку – 5 – за роботу ДЦ.

Щодо корупції в дозвільних центрах, то 84% опитаних вказали на те, що їм не доводилось сплачувати неофіційні платежі при отриманні різних дозволів. Три чверті опитаних не давали хабара, бо не було такої потреби. Кожен десятий підприємець є принциповим противником таких платежів. У той же час майже 25 % опитаних зазначили, що здійснювали неофіційні платежі.

Голова представництва Держкомпідприємництва в Чернігівській області Володимир Максак повідомив, що зараз в нашій області працює 22 дозвільні центри. Протягом минулого року до них звернулося 6 574 підприємця. Адміністратори центрів видали 5,5 тисяч дозволів різного характеру. Пан Максак зазначив, що у порівнянні з 2007 роком, активність підприємців зросла.

Віталій Сальва, голова профспілки „Підприємець” зазначив, що в цілому підприємці задоволені роботою центрів. Щоправда, на думку підприємців, дещо можна змінити у роботі центрів. Наприклад, підвищити заробітну плату адміністраторам, покращити матеріально-технічну базу, збільшити кількість адміністраторів. А головне, надавати підприємцям інформаційну підтримку щодо змін у законодавстві.

Оксана Клименко

Інформаційна довідка:

Дозвільний центр є узгоджувальним органом з питань спрощення та впорядкування дозвільних, узгоджувальних процедур при започаткуванні та здійсненні підприємницької діяльності. Це місце, де заявники отримують певний комплекс адміністративних послуг, що їх надають органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Видача документів дозвільного характеру - дозвіл, висновок, погодження, свідоцтво тощо, який дає суб'єкту господарювання право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності, проводиться згідно Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".






Коментарі (0)
avatar