реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Криза руйнує економіку, але народжує нові ідеї?

В умовах фінансової кризи та скорочення внутрішнього попиту більшість малих та великих підприємств області запроваджують програми енергозбереження, переходять на режим жорсткої економії сировинних та матеріальних ресурсів. Задля збереження кваліфікованих кадрів та запобігання скороченню працівників керівники низки підприємств вимушені запроваджувати триденний робочий тиждень, надавати неоплачувані відпустки. Як наслідок - підприємства декларують збитки та зменшують надходження платежів до бюджетів усіх рівнів.

Про ці та інші наслідки світової фінансової кризи йшлося на засіданні робочої групи при ДПА в області по координації та контролю за роботою підприємств, що мають низький рівень податкової віддачі.

Відкриваючи засідання заступник голови ДПА в області Олександр Зінченко наголосив, що упродовж минулого року спостерігалася стала тенденція до зростання рівня податкової віддачі з податку на прибуток. Якщо у І кварталі 2008 року цей рівень становив 0.87%, то за І півріччя – 0.90%, а за 9 місяців вже 1.09%. Однак, зменшення обсягів виробництва у листопаді минулого року знизило і рівень податкової віддачі за результатами 11-и місяців до 0,82%.

Втім податкова служба зараз докладає немало зусиль, щоб підприємства області остаточно не затягло у вир фінансово-економічної кризи. «Збитки та фінансові труднощі щодо сплати податків на певних етапах можуть виникнути у будь-яких підприємств, але вихід з такого становища залежатиме від стратегії та тактики кожного суб’єкта господарювання, виважених, чітких та рішучих дій керівників підприємств», – зауважив Олександр Зінченко.

Коливання курсу гривні, великі «кредитні портфелі», зростання відсоткових ставок по кредитах та курсових різниць, значні капітальні затрати на переобладнання та модернізацію виробництва, імпорт сировини, низька платоспроможність населення – такі аргументи наводили керівники підприємств будівельної галузі, легкої промисловості, оптово-роздрібної торгівлі, пояснюючи причини збитковості та низької податкової віддачі.

Однак не секрет, що в умовах фінансової нестабільності окремі бізнесмени все частіше застосовують схеми мінімізації сплати податків. Про роботу щодо руйнування таких схем говорили члени робочої групи. Зокрема, є випадки, коли підприємства пропонують своїм штатним працівникам реєструватися суб’єктами підприємницької діяльності і продовжувати виконувати на підприємстві свої обов’язки, сплачуючи єдиний податок. Деякі мережі продовольчих супермаркетів у такий спосіб мінімізують сплату податку з доходів фізичних осіб, податку на прибуток та ПДВ. Окремі бізнесмени замовляють єдинникам проведення маркетингових досліджень, та сплачують значні суми коштів за сумнівні послуги невиробничого характеру, і таким чином мінімізують податкові зобов’язання. Не проводиться системна робота з контрагентами-дебіторами. Не викорінюється практика використання підприємствами області руйнівних для бюджету так званих «податкових ям», фірм - метеликів, на які штучно переносяться податкові зобов’язання з ПДВ.

Відомо, що кожна криза руйнує економіку, але разом з тим вона дає і нові стимули, народжує нові ідеї. І чим швидше суб’єкти господарювання зможуть переорієнтувати свій бізнес, тим менш болісними видадуться впливи фінансової кризи.

Отже, відмовившись від використання схем мінімізації та працюючи у законодавчій площині, у підприємств є реальні можливості своєчасно та в повному обсязі розрахуватися з бюджетом.

ПРЕС-СЛУЖБА ДПА В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ






Коментарі (0)
avatar