реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Юридична консультація "Сіверщини". Про особливості сплати у 2009 році плати за землю

Законом України „Про Державний бюджет України на 2009 рік” встановлено, що у 2009 році по населених пунктах, грошову оцінку земель яких не проведено, застосовуються ставки земельного податку, встановлені частиною другою статті 7 Закону України від 3 липня 1992 року № 2535-ХІІ “Про плату за землю” (із змінами і доповненнями, далі – Закон № 2535-ХІІ), збільшені в 3,1 раза. Тобто, по вказаних землях коефіцієнт індексації ставок земельного податку у 2009 році залишився на рівні 2008 року.

При цьому відповідно до статті 7 Закону № 2535-ХІІ по земельних ділянках населених пунктів (за винятком сільськогосподарських угідь), де не встановлена грошова оцінка, ставки земельного податку диференціюють та затверджують відповідні сільські, селищні, міські ради.

Статтею 63 Закону № 835-VІ також встановлено, що по сільськогосподарських угіддях та землях населених пунктів, грошову оцінку яких проведено і уточнено станом на 1 січня 2009 року, застосовуються ставки земельного податку, встановлені статтею 6 та частиною першою статті 7 Закону № 2535-ХІІ.

При обчисленні суми земельного податку та орендної плати за землі державної і комунальної власності нормативну грошову оцінку земель за 2008 рік необхідно індексувати на коефіцієнт 1,152.

Органам місцевого самоврядування та виконавчої влади, як розпорядникам земель, слід звернути увагу на своєчасність оформлення та перегляд договорів оренди землі з врахуванням збільшення мінімального розміру орендної плати за землю та приведення їх у відповідність до чинного законодавства, а також на необхідність надання відповідно до статті 24 Закону України „Про оренду землі” до 1 лютого поточного року органам державної податкової служби переліків орендарів, з якими укладено договори на оренду землі на поточний рік та щомісячного інформування відповідного податкового органу про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів на оренду землі та їх розірвання.

До уваги всіх власників землі та землекористувачів: своєчасно подати у термін до 1 лютого декларації по земельному податку та по орендній платі за землі державної та комунальної власності на 2009 рік з врахуванням збільшення ставок земельного податку по населених пунктах, де не проведена грошова оцінка, їх індексації та диференціації відповідними органами місцевого самоврядування, а також індексації грошової оцінки земель.

С.П. Непопенко, начальник відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ у Городнянському районі






Коментарі (0)
avatar