реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Демарш митрополита Володимира Сабодана

Російська церква на всіх своїх неозорих просторах готується до виборів патріарха, який має титул московського і чомусь "всієї Русі", хоча в Україні вже давно є свій Патріарх.
Це, власне, справа самих росіян та вісх вірних РПЦ Московського патріархату. Як і те, чи дійсно патріарха на Москві обиратимуть чи призначатимуть у Кремлі, як це було впродовж майже всієї російської історії. Хоча сам факт таємного голосування уже вселяє надію на зміни у московській церкві.
Для нас цікавіша "українська інтрига" -- першим кандидатом на пост патріарха висунули митрополита київського Володимира, що його більше знають по прізвищу Сабодана. Зрештою, дуже короткий час (від моменту смерті патріарха Алєксія Другого і до обрання місцеблюстителя патріаршого престолу) керівником московської церкви був саме київський митрополит.
І ось минулої суботи у Києві пройшли збори делегатів з України на московський собор. На них митрополит Володимир (Сабодан) зробив дуже цікаву заяву:" Мені краще предстати перед Господом 121 митрополитом київським, ніж 16 патріархом". Слово "московським" він не вжив, але воно явно просилося з вуст по контексту розмови -- владика відмовлявся кандидувати на московський патріарший престол.

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (2)
avatar
1
Митрополит Володимир, зокрема, сказав: „Сьогодні багато розмов іде про те, хто незабаром займе увдовівший Патріарший Престол. Серед можливих кандидатів говорять і про мене, вбачаючи в мені наступника Святішого Патріарха Алексія. Однак, щиро дякуючи за таку велику честь, я бажаю предстати перед Богом 121 Митрополитом Київським. 16 Патріархом Московським і всієї Русі хай буде той, на кого вкаже Бог та ваш вибір”.
avatar
2
Сергію, ти даєш цитату із друкованого джерела. А я чув усно. Різниця очевидна -- друковане джерело вже підправлене для Москви, щоб не різало їх вельможні вуха. А сказав митр. Володимир саме так, як я написав і саме в такому контексті.
avatar