реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

ПРАВИЙ ПОГЛЯД. Чи спроможний «Газпром» взимку забезпечити газом Європу?

Чому українська громадськість не розглядає усі можливі причини «газової» кризи? Наприклад, через відсутність у «Газпрома» потрібних обсягів газу для забезпечення усіх контрактів зі споживачами?
Чому українців шантажують так званими надвисокими „європейськими” цінами на газ? І таких питань безліч. Як і можливих відповідей.
Аргументів і фактів вистачає: від морозів до зменшення видобутку газу з технологічних причин.
Звісно, що ціна російсько-туркменського газу повинна бути для українців завжди меншою на різницю у вартості його транспортування від місця його видобутку до України і до країн центральної Європи. А це, наприклад, порівняно з Німеччиною повинно бути не менше як 15-20 відсотків від вартості газу.
Мають рацію ті хто вважає, що «газова» криза - це і наслідки відсутності в Україні довгострокової національної політики щодо енергозбереження, і використання олігархами застарілих технологій в металургії, хімічній промисловості, і залежність від одного джерела постачання – Російської Федерації. Дає в знаки і популістська, але як виявилося зараз, економічно безперспективна газифікація особливо економічно безперспективних населених пунктів, яку проводили усі попередні уряди, в той час коли ціни на вуглеводні енергоносії в усьому світі стрімко зростали.
Найгірше те, що спекуляція на газових тарифах є козирною картою фінансово-промислових олігархічних кланів, що „контролюють” Верховну Раду України, Уряд і розподіл посад на всіх рівнях у державі.
Кому було вигідно стільки років покупати-продавати газ по низьким, тобто політичним цінам? Не секрет, що „дешевий” на кордоні з Росією газ та значна частина начебто „спожитого” населенням газу насправді продавалися на західному кордоні України по високих європейських цінах. У такий спосіб дехто і в Росії, і в Україні законно(!) „заробив” мільярди доларів, а зараз держава Україна, за це розплачується своїм суверенітетом.
Чому сьогодні російський «Газпром» разом з ЄС взялися контролювати газотранспортну систему України, в той же час як В.Путін не допускає представників споживачів газу на територію Росії?
Чому європейці не цікавляться спроможністю, побудованих росіянами тільки останніми роками біля родовищ газу, «наземних» газосховищ забезпечувати в російських газогонах тиск особливо в зимовий період ?
Чи випадково «газова» криза вибухнула саме підчас найбільших морозів в Європі за останні роки ?
Якщо дійсно «Газпром» технічно не може забезпечувати Європу газом підчас зимових піків його споживання, то ми є свідками чергової спецоперації Кремля під назвою «примус України до транспортування газу в ЄС».
Шкода, що деякі політичні сили і ЗМІ в Україні беруть участь в цій брудній грі?
Звісно, не задарма.

Сергій Соломаха






Коментарі (2)
avatar
1
Росія готова брати участь у приватизації української газотранспортної системи, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
Ось одна з причин колотнечі.
avatar
2
Друже, Василю, при проведенні спецоперацій("газова" криза типова масштабна спецоперація) використовується багатофакторний набір засобів нападу, а також варіантів маневрювання та засобів для прикриття головного напрямку удару.
Тому багатьом здається, що всі мають рацію, але для більш успішної протидії треба визначити головне завдання супротивника і вдарити по ньому.
avatar