реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Відповідь "Сіверщини" міліції. Ворота не крали, ялинку -- не пиляли. Всьо хорошо, прекрасная маркіза?

У відповідь на публікацію "Безкарність"Петра Антоненка на нашому сайті -- на іншому сайті, "Високий Вал", з"явилась заява УМВС. Чомусь надіслати в першу чергу "Сіверщині" свою заяву міліціянти погеньбували. Отже, подаємо її в передруку.

УМВС: Батуринські ворота не крали!
Вже не вперше журналісти керуються принципом хто перший та “хто накопає більш сенсаційну інформацію”. Не зважаючи на необхідність об’єктивності та правдивості, висвітлення різних точок зору. Або принаймні двох - потерпілого та відповідача. Гонитва за так званою “смаженою качкою” досить часто призводить навіть до курйозних матеріалів.Так, журналісти обласного видання “Сіверщина” невідомо з яких джерел видобули “сенсаційну” новину та оприлюднили її на своєму інтернет-сайті під заголовком “Безкарність”. Статтю умовно можна розділити на три частини. 1 - про “невдалу спробу крадіжки” (або псевдокрадіжку) дерев’яних фортечних воріт з національного заповідника “Гетьманська столиця” в Батурині. 2 - про повалення ялинки на центральній площі Куликівки. 3 - такий собі огляд криміногенної ситуації по області з огляду на роботу правоохоронних органів.

Тож по-порядку.

Автор публікації яскраво і пафосно розписав історію створення в Батурині національного заповідника “Гетьманська столиця” та на фоні цього повідомляє про спробу крадіжки фортечних воріт. У публікації йдеться: “Крадіжка робилася вночі із застосуванням автомашини і крана. Вона, на щастя, не вдалася, видно, щось завадило нальотчикам чи не так просто виявилося вирвати із землі частину укріплень”.

За роз’ясненнями ситуації ми звернулися до начальника Бахмацького райвідділу внутрішніх справ Володимира Цепуха і отримали вичерпну відповідь. Як пояснив Володимир Григорович, територія заповідника охороняється по черзі співробітниками міліції та СБУ.

На відстані 30 метрів знаходиться пункт охорони цього об’єкту. Крім того, в безпосередній близькості від території фортеці проходить маршрут наряду патрульної служби, яка в ту ніч, як і завжди, сумлінно несла службу і перевірялася керівництвом райвідділу. А також на спростування надрукованої псевдосенсації наводимо фото “об’єкту посягання”, який зроблено начальником райвідділу одразу після отримання інформації та виїзду на місце.

Крім того, слідчо-оперативна група, яка також прибула на місце псевдокрадіжки, не виявила ні людських, ні автомобільних слідів навколо воріт.

Навіть школяреві зрозуміло, що якби на території пам’ятки дійсно перебували зловмисники з потужними кранами та машинами (за матеріалами публакації), то їм важко було б не впоратися з дерев’яними конструкціями фортечних воріт. То ж то й воно, що нікого не було.
“Вандалізм” на площі в Куликівці прокоментував начальник Куликівського райвідділу Анатолій Гаврильцев.

Він буквально погодинно розповів про службу нарядів тієї ночі. Ялинка дійсно була цілою (не збірною), доволі високою (15 метрів заввишки) і тому укріплення її мало бути належним. Увечері на несення служби з охорони громадського порядку, як завжди, заступив наряд патрульної служби, який патрулював в центрі в безпосередній близькості від площі. Також ялинка була встановлена навпроти райдержадміністрації, де цілодобово чергує вахтер.

За свідченнями патрульних, останній раз вони проходили повз ялинку о пів на четверту ранку, а вже о четвертій годині якийсь громадянин, йдучи вранці на електричку, помітив, що ялинка лежить. Але він чомусь подзвонив не на “02”, а в райдержадміністрацію (?!). Як у попередньому випадку, на місце пригоди виїхав особисто начальник райвідділу, відповідальний та слідчо-оперативна група. Обстеживши місце події, вони не виявили ні слідів спилу, ні навіть будь-яких інших слідів в безпосередній близькості від ялинки.

Та і сам автор статті досить скептично ставиться до свого твердження: “Хіба можна при здоровому глузді пиляти височезне дерево, яке може просто привалити, до якого вже підтягнуто електричний кабель для ілюмінації, що при пориві може вбити. А головне – робити це в самісінькому центрі містечка, бодай і поночі”.

То чи був факт хуліганства? А от той факт, що ялинка м’яко лягла на бік і саме в тому напрямку, в якому дув вітер, може цілком свідчити про те, що дерево просто було погано укріплене та повалене вітром. І знов виходить досить сумнівна інформація щодо якогось вандалізму.

Нарешті про стан правопорядку на вулицях, в громадських місцях та в сільській місцевості.

Як зазначив автор статті, його лякає “масовість так званих дрібних злочинів – це іноді гірше, ніж так звані резонансні. Бо саме з безкарності «дріб`язку» починається далеко не дрібне”.

З цього приводу можна відзначити, що в період з 29 грудня по 4 січня (новорічні свята) по області було скоєно: у 2008-2009 році: 2 вбивства; 19 тілесних ушкоджень; 16 грабежів; 2 хуліганства; 4 викрадення автомобілів та 68 крадіжок.

Якщо взяти цифрову статистику рівня злочинності в порівнянні з минулими роками, то сплеску криміналу в цей період не спостерігається, він залишається на рівні минулих років. Тобто криміногенна ситуація в області цілком і повністю знаходиться під контролем правоохоронців.

А щодо фрази “з безкарності «дріб`язку» починається далеко не дрібне”, то, нажаль саме поправки до Кримінального Кодексу не дають змогу притягнути до відповідальності злодія, який вкрав у бабусі гуску чи порося. Адже поріг порушення кримінальної справи – 772 гривні. То ж шановний авторе, згідно чинного законодавства, міліція не може карати всіх за найменшу провину.

У свою чергу зауважимо, що якби ті самі небайдужі громадяни та замість друкувати сумнівні статті та чимось дійсно дієво допомогли міліції (хоча б інформацією, як це, приміром, відбувається в таких розвинених та потужних державах як США чи Німеччина) повірте, користі було б набагато більше. А то, як правило, переважна більшість наших громадян живе за принципом “моя хата скраю”, і хай міліція сама розбирається.

А на сам кінець, враховуючи стиль та неперевірені факти матеріалу, одразу видно, що дана стаття просто покликана була кинути тінь на міліцію. Автору так хотілося хоча б якийсь камінчик кинути в бік міліції.

У правоохоронців Чернігівщини проблем вистачає, трапляються і прорахунки, але якщо висуваються ось такі безглузді звинувачення, то тут вже мимохіть замислюєшся про якусь сплановану негативну інформаційну атаку на правоохоронні органи, які є частиною держави, в якій живе і автор статті. Тому якщо у шановних журналістів є якась неперевірена інформація, то краще з’ясуйте все детальніше, перевірте з достовірних джерел, а вже потім пишіть матеріал.

За інф. УМВС в Чернігівській обл. "Високий Вал"

ЗАЯВА РЕДАКЦІЇ ІНТЕРНЕТ-САЙТУ "СІВЕРЩИНА"

Інформацію про батуринські ворота ми отримали з надійного джерела в обласній владі. Оскільки бахмацька міліція порушила справу за ФАКТОМ -- від коментарів утримаємось. Якщо з батуринськими воротами нічого не траплялось -- ми готові вибачитися. Наразі радує, що хоч по якомусь журналістському матеріалу з"явилась оперативна інформація правоохоронців. Якби так само реагували на публікації в газеті "Сіверщина" про злочини, наприклад, щорської міліції...

Що ж до куликівської ялинки, спиляної невідомими зловмисниками -- редакція має МАСУ свідків, серед яких колеги-журналісти з Куликівки. До речі, куликівська міліція не дозволила фотокореспонденту Сергію Горбенку зазняти "повалену" ялинку -- чому? Чому ялинка після "повалення" стала коротшою на півметра? Чому її споглядали на місці події керівники району та селища і жваво обговорювали ситуацію? Чому, зрештою, інформація про ФАКТ зловмисності не пройшов у міліцейських зведеннях?

Тож, шановні міліцянти, працюйте краще! І не треба посилатися на дійсно недолугий закон про "межу" в 720 гривень -- якщо в людини на вулиці знімуть шапку за 50 гривень, то міліція має право абсолютно не реагувати?
Не треба журналістів робити винними у своїй бездіяльності! Всього лише...






Коментарі (0)
avatar