реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Хто про що, а податківці – про податок на додану вартість –

так влучно і лаконічно заступник голови ДПА в області Олександр Зінченко наголосив на актуальності теми, обраної для розмови із журналістами. Хоча ПДВ і суттєво наповнює бюджет, але разом з тим значні його суми відшкодовуються платникам, як пільга. Приміром, на Чернігівщині щомісячно заявляється до відшкодування більше 27 мільйонів гривень.
Основна причина збільшення сум і претендентів на відшкодування ПДВ – це збільшення імпортно-експортних операцій.
Цього року ПДВ відшкодовано вдвічі більше, ніж торік. Відтак у півтора рази перевищений фінансовий ресурс, відведений мінфіном області. Разом з тим залишок невідшкодованих сум становить 102 мільйони гривень.
Несвоєчасне повернення платникам ПДВ вимиває їхні обігові кошти, що, в свою чергу, може негативно позначитися на розрахунках з бюджетом. Проте є й інший бік медалі, коли недобросовісні платники неправомірно хочуть відшкодувати ПДВ. Оскільки ця проблема набрала великих масштабів, податківці винайшли ефективний механізм виявлення таких платників – ввели додатки до декларації, які містять повну розшифровку податкових зобов’язань та кредиту по кожному контрагенту. Відтак, як на долоні видно, де розривається ланцюжок легальних операцій і з’являються незаконні оборудки, так звані «податкові ями». Оперативно виявляються і такі платники, які допустили помилки, і їм надається можливість їх виправити.
З початку введення автоматизованого співставлення бюджет додатково одержав близько 1 млн. грн. ПДВ. Щодо трьох суб’єктів господарювання порушені кримінальні справи.
Участь у прес-конференції взяли представники управлінь оподаткування юридичних та фізичних осіб, податкового контролю юридичних осіб, податкової міліції і, зокрема слідчого відділу. Тож журналісти мали можливість одержати вичерпні відповіді на всі запитання.

Лідія Фальчевська,
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПА в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar