реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Торгівля алкоголем та тютюном, як "не попасти на бабки"

Підприємницька діяльність, що пов’язана з реалізацією алкогольних напоїв і тютюнових виробів, має певні особливості, які визначені Законом України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів".
Суб’єкту господарювання, який планує працювати на ринку підакцизних товарів, необхідно знати, що така діяльність ліцензується.
Орган, який має право видавати ліцензії на оптову й роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами, є Регіональне управління Департаменту САТ ДПА України в Чернігівській області.
Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами видається на кожне торгове місце суб’єкта підприємницької діяльності терміном на один рік і підлягає обов’язковій реєстрації в органі державної податкової служби, а у сільській місцевості — і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта підприємницької діяльності.
Заяви та документи для оформлення ліцензій подаються безпосередньо до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, а для суб’єктів господарювання обласного центру та Чернігівського району - до Регіонального управління Департаменту САТ ДПА України в Чернігівській області (м.Чернігів, вул. Комсомольська,11, (дні прийому вівторок та п’ятниця). Для розгляду заяв законодавчо встановлений термін 10 календарних днів.
Для одержання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями до заяви додається довідка податкової служби про реєстрацію контрольно-касових апаратів або книг обліку розрахункових операцій з обов’язковим зазначенням переліку електронно-касових апаратів чи книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться на місці торгівлі, із зазначенням адреси місця торгівлі.
Встановлені обмеження торгівельної площі для алкогольних напоїв, розмір якої не повинен бути менше 20 кв. м.
Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями в межах міст становить 8000 грн., для сільської місцевості - 500 грн., а на тютюнові вироби 2000 грн. та 250 грн. відповідно.
Слід зазначити, що сплачувати платіж можна щоквартально рівними частинами за кожний касовий апарат, який знаходиться на торговому місці. Сплату необхідно здійснювати до закінчення умовного поточного кварталу, а в платіжному документі обов’язково вказати серію та номер дійсної ліцензії або місце торгівлі та його адресу. Це дасть змогу уникнути проблемних питань, які можуть виникнути із-за неможливості правильно ідентифікувати платіж.
До відома: що за безліцензійну діяльність законодавством України передбачена фінансова санкція у вигляді штрафу 200 відсотків отриманої партії алкогольних напоїв, але не менше 1700 грн.
За роздрібну торгівлю алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат чи книгу обліку розрахункових операцій, що не зазначені у ліцензії, застосовується штраф у розмірі 200 відсотків вартості реалізованої через такий контрольно-касовий апарат чи книгу обліку розрахункових операцій продукції, але не менше 1000 гривень.
За матеріалами
Регіонального управління
Департаменту САТ ДПА України

в Чернігівській області.





Коментарі (0)
avatar